Speta: Achizitie bunuri sub 10.000 euro

Speta: Achizitie bunuri sub 10.000 euro

In speta de azi facem referire la un cabinet medical individual care vrea sa cumpere din Danemarca un aparat medical. Cabinetul nu este platitor de TVA in Romania si nu se afla nici in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Vom vedea daca exista obligatia inscrierii in ROI pentru CMI-ul romanesc sau daca poate sa plateasca si TVA-ul din Olanda fara sa fie inscrisa in ROI.

Pentru efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri sub valoarea de 10.000 euro, exclusiv TVA nu trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA  in Romania conform prevederilor art. 153^1 ” Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii”, dar trebuie sa retineti ca furnizorul va colecta TVA la cota aplicabila pe teritoriul statului membru unde este inregistrat in scopuri de TVA, altul decat Romania, de exemplu in Olanda.

Inregistrarea in scopuri de TVA pentru efectuarea unei achizitii intracomunitare de bunuri este obligatorie numai daca persoana respectiva a depasit in anul curent  plafonul  de 10.000 euro, exclusiv TVA  sau daca nu a depasit acest plafon, dar urmeaza sa depaseasca  plafonul  prin achizitia urmatoare. De exemplu, daca valoarea aparatului este de 8.000 euro si reprezinta prima achizitie intracomunitara a CMI in anul 2014, CMI nu este obligat sa se inscrie in scopuri de TVA, dar nici in ROI.

Daca valoarea aparatului este de 8.000 euro si a efectuat anterior achizitii de 2.500 euro in anul 2014, CMI trebuie sa se inregistreze inainte de efectuarea acestei A.I.C. deoarece prin achizitia de 8.000 euro va depasi plafonul de 10.000 euro. Plafonul de 10.000 euro este stabilit pentru un  echivalent de 34.000 lei (3,4 lei/euro).  . Dupa inregistrarea in scopuri de TVA, cumparatorul trebuie sa comunice furnizorului din Olanda codul de TVA obtinut de la autoritatea fiscala din Romania astfel incat sa considere ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in Olanda, dar impozabila la cumparatorul din Romania care si-a asumat responsabilitatea platii TVA prin comunicarea unui cod valid de TVA.

Inregistrarea in scopuri de TVA pentru efectuarea unor achizitii intracomunitare de bunuri si servicii se efectueaza in baza declaratiei cod 091 „Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ” , cod MFP 14.13.01.10.11/a care se descarca gratuit de pe site www.mfinante.ro.   reglementat prin O.M.F.P. nr. 7 din  4 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.

Inregistrarea este valabila pentru o perioada de 2 ani.

Concomitent cu inregistrarea in scopuri de TVA, cabinetul    este  obligat sa se inscrie si in Registrul operatorilor intracomunitari in baza formularului cod 095 reglementat prin O.M.F.P. nr. 2101 din 24 iunie 2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare care se descarca, de asemenea, de pe site www.anaf.ro.
Inregistrarea se poate efectua si in situatia in care plafonul nu a fost depasit si nu va fi depasit, dar persoana impozabila formuleaza aceasta  optiune prin formularul cod 091.

Trebuie retinut faptul  o astfel de inregistrare in scopuri de TVA  nu   transforma persoana impozabila (CMI) in platitoare de TVA in regim normal, ci doar platitoare de TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri si servicii.

Inregistrarea in scopuri de TVA, concomitent cu inscrierea in ROI  nu este obligatorie daca nu se depaseste plafonul de 10.000 euro, dar CMI trebuie sa cunoasca faptul ca, in lipsa unui cod de TVA comunicat, firma din Olanda va emite factura cu TVA colectata in Olanda  prin aplicarea cotei de TVA  19%.    In aceasta situatie, cumparatorul  din Romania nu are nicio obligatie fiscala de plata si declarativa fata de autoritatea fiscala din Romania deoarece responsabilitatea platii TVA pentru livrarea efectuata revine furnizorului din Olanda  catre autoritatea fiscala din Olanda.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 08 ianuarie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor