Speta: Achizitie auto dintr-un stat membru UE

Speta: Achizitie auto dintr-un stat membru UE

Analizam cazul unei societati care achizitioneaza un autoturism dintr-un stat membru UE. Societatea straina este inregistrata ca platitor de TVA si inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Autoturismul a fost achzitionat pentru o persoana cu functii de conducere in firma si nu va fi folosit exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice.
Vom vedea daca in aceasta situatie, potrivit prevederilor Codului Fiscal, dreptul de deducere a TVA-ului aferent achizitiei intracomunitare este limitat la 50% din cuantumul taxei.

Solutia consultantului:
Asa este, intrucat autoturismul achizitionat nu este utilizat exclusiv in scop economic, deducerea TVA se va face doar in procent de 50%, conform art 145^1 alin 1 din Codul fiscal.

In aceasta situatie, contravaloarea TVA de 50% care nu se deduce se va include pe valoarea mijlocului fix si va majora astfel valoarea de intrare, autoturismul urmand a se amortiza la valoarea majorata astfel.

Inregistrarile contabile sunt urmatoarele:

– inregistrare autoturism:

2133 = 401

– inregistrare taxare inversa, astfel:

4426 = 4427 100% din tva aferent

si

2133 = 4426 50% din tva aferent.

Achizitia se va declara in Declaratia 390 – pentru toata valoarea, indiferent ca se deduce numai 50% din TVA.

Pe decontul de TVA achizitia se declara la rd. 5,5.1 si 20,20.1, inscriindu-se valoarea TVA dedusa si colectata integral, iar la rd 28 se inscrie total T VA deductibila de la rd 27 din care se scade 50% din tva pentru care nu aveti drept de deducere.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 20 septembrie 2013

Leave a Reply