Sediu social vs Domiciliu fiscal

Sediu social vs Domiciliu fiscal

Recent, Ministerul de Finante a publicat un proiect de hotarare de guvern prin care aduce mai multe modificari Normelor metodologice de aplicare a noului Cod fiscal.

Printre cele mai importante modificari se numara si acele propuneri care vizeaza un impozit redus pentru firmele si PFA-urile care isi desfasoara activitatea economica in locuinte (regim mixt). Prin noul proiect se propune ca pentru aceste categorii sa se aplice un impozit redus in cazul in care persoanele amintite nu isi deduc cheltuielile cu utilitatile.

Prin impozit redus intelegem ca nu se va mai aplica majorarea anuntata initial. Prin urmare, impozitul pentru cladiri cu destinatie mixta (atat locuinta, cat si sediu de firma) nu va mai suferi modificari si se va plati in continuare ca impozit pe locuinta (conform noului proiect care nu majoreaza impozitul DACA nu se deduc cheltuielile cu utilitatile).

In acest context, am vrut sa vedem care este diferenta dintre „domiciliu fiscal” si „sediu social”, precm si in ce masura influenteaza aceste doua sintagme fiscalitataea unui imobil.

Intr-o analiza complexarealizata pe Clujust.ro, se atrage atentia ca cele doua notiuni nu ar trebui suprapuse in mod absolut, explicand ca aceeasi entitate poate sa aiba sediul social la o adresa, iar domiciliul fiscal la alta adresa.

Prin notiunea de domiciliu fiscal se intelege:

a) pentru persoanele fizice, adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu;

b) pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, sediul activitatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala;

c) pentru persoanele juridice, sediul social sau locul unde se exercita gestiunea administrativa si conducerea efectiva a afacerilor, in cazul in care acestea nu se realizeaza la sediul social declarat;

d) pentru asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, sediul acestora sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala.

Astfel, ca diferentiere, putem tine cont ca in cazul in care nu putem identifica acele criterii de mai sus, consideram domiciliul fiscal ca fiind locul „in care se afla majoritatea activelor”, precizand totodata ca e necesar ca la adresa respectiva sa se desfasoare si o activitate economica, in plus fata de existenta sediului social.

Sursa: contabilul.ro si Clujust.ro

Data aparitiei: 11 martie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor