ROI: Intrebari si raspunsuri ANAF

ROI: Intrebari si raspunsuri ANAF

Pe pagina de Facebook a ANAF  a avut loc  in data de 11.11.2015 o sesiune de intrebari si raspunsuri pe tematica ROI.

Iata mai jos cateva dintre acestea :

1.     Initial, inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari era valabila 2 ani. Mai trebuie reinnoita inscrierea ?

Raspuns ANAF : Contribuabilii înscrişi în Registrul operatorilor intracomunitari, se radiază din acest registru de către organul fiscal, din oficiu dacă în anul următor înscrierii în registru nu au mai efectuat operațiuni intracomunitare (cei 2 ani). Dacă aţi efectuat operaţiuni intracomunitare în această perioadă, nu este nevoie să vă reînscrieţi, deoarece nu aţi fost radiat.

2.In urma schimbarii sediului social trebuie depusa o adresa/notificare/formular la ANAF in ceea ce priveste inregistrarea  in ROI? Mentionez ca societatea (SRL) este inscrisa in ROI .

Raspuns ANAF : Actualizarea informaţiilor din Registrul operatorilor intracomunitari, în ceea ce priveşte schimbarea sediului/domiciliului contribuabilului, se realizază de către unitatea fiscală, prin preluarea informaţiilor (actualizate) din Registrul contribuabililor, conform prevederilor OPANAF nr.2101/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

3.Trebuie efectuata inscrierea in ROI in urmatoarele ipoteze, daca firma/pfa-ul nu sunt platitoare de TVA ?
1. Achizitie soft din UE (ex. o licenta Windows pentru uz intern), In afara de TVA mai implica si alte impozite/taxe in RO?
2. Achizitii servicii publicitate prin Google Irlanda,
3. Achizitii servicii de gazduire site, intr-o tara UE

Raspuns ANAF : În Registrul operatorilor intracomunitari sunt cuprinse toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare.
Pentru serviciile achiziționate de la furnizori din SUA nu aveţi obligaţia înregistrării în Registrul operatorilor intracomunitari, întrucât nu vorbiţi de un stat membru UE.
În situația în care achizițiile intracomunitare de bunuri nu depăşesc pe parcursul anului calendaristic curent sau nu au depăşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, nu aveți obligația înregistrării în Registrul operatorilor intracomunitari .
De asemenea , nu aveți obligația înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari pentru achiziția de servicii de publicitate prin Google Irlanda și pentru serviciile de gazduire site, intr-o tara UE, obligat la plata taxei în România find prestatorul serviciului.

4. Un PFA neplatitor de tva, care presteaza servicii IT catre SUA si Asia, este obligat sa fie platitor de TVA in Romania si sa se inscrie in ROI? Dar daca presteaza servicii si in UE?

Raspuns ANAF : Sunteţi obligat să vă înregistraţi ca plătitor de TVA în România doar la depăşirea plafonului, potrivit art 153 din Codul Fiscal. Trebuie să vă înregistraţi în Registrul operatorilor intracomunitar pentru servicii IT efectuate pentru persoane impozabile stabilite în UE pentru care locul prestării este în statul membru. Înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari trebuie facută înainte de efectuarea operaţiunilor intracomunitare. Pentru prestările de servicii în afara Uniunii Europene nu aveţi obligaţia înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari.

5. Un SRL platitor de TVA doreste sa achizitioneze din Polonia bunuri in valoare de 1.400 euro. Este obligatorie inscrierea in ROI? Daca nu, TVA-ul va fi deductibil?

Raspuns ANAF : Un PFA neplatitor de tva in Romania, presteaza servicii de traducere catre o societate din UE, inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Prestarea Serviciului are loc pe teritoriul Romaniei. PFA are ca si obligatie inscrierea in ROI?

6. O societate din Romania  neplatitoare de TVA, presteaza servicii catre o societate din UE, care nu este inregistrata in VIES. Avem obligatia de a ne inregistra in ROI?

Raspuns ANAF: În funcţie de serviciile prestate, potrivit art 158^2 alin 1) lit c , din Codul Fiscal, pentru prestari de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile, persoana impozabilă din România are obligaţia înregistrării în registrul operatorilor intracomunitari înainte de prestarea serviciului.

7. Societatea din Romania neplatitoare de TVA presteaza servicii catre o persoana fizica din UE. Are obligatia inscrierii in ROI?

Raspuns ANAF : Daca persoana catre care se presteaza serviciul este NEIMPOZABILA locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice (Romania) si nu este necesara inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari.

8. Daca o societate romaneasca neplatitoare de TVA factureaza catre o societate din UE, prestari de servicii cu materiale din Romania, trebuie sa se inscrie in ROI? Activitatea se desfasoara pe teritoriul tarii din UE.

Raspuns ANAF : Pentru serviciile prestate de către o SC neînregistrată în scopuri de TVA în România, pentru beneficiari stabiliţi in UE, locul prestării se consideră a fi în statul membru în care sunt stabiliţi beneficiarii.
În acest caz, aveţi obligația să vă înregistrați în scopuri de TVA pentru operaţiuni intracomunitare (conform art.153^1 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal) înainte de prestarea serviciului, prin depunerea Declaraţiei de înregistrare în scopuri de TVA/Declaraţie de menţiuni pentru alte persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii (091).

9. Daca un PFA neplatitor de TVA presteaza servicii de consultanta IT unui beneficiar din Norvegia, iar PFA-ul respectiv nu este inscris in ROI, se poate remedia aceasta problema fara consecinte negative asupra nici uneia dintre parti?

Raspuns ANAF : În Registrul operatorilor intracomunitari sunt cuprinse toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare. Deci trebuie să vă înregistraţi doar daca prestaţi servicii de consultanta IT către un stat membru al UE.

Sursa: contzilla.ro

Data aparitiei: 16 noiembrie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor