Paste 2017 > Zile libere

Paste 2017 > Zile libere

Pentru ca mai sunt doar cateva zile pana la sarbatorile Pascale trebuie sa stiim ca potrivit Codului Muncii prima si cea de-a doua zi de Paste sunt zile libere pentru salariati.

Anul acesta cele doua zile libere legal sunt 16 aprilie (duminica) si 17 aprilie (luni). Datorita faptului ca prima zi de Paste este duminica, angajatorii sunt obligati sa dea liber salariatilor luni, pe 17 aprilie.

Exista, insa si exceptii de la regula de mai sus, mai exact persoane care trebuie sa lucreze si in zilele de sarbatoare legala. Potrivit Codului Muncii, angajatorii sunt obligati sa acorde compensatii, respectiv timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

Totodata, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Atentie! Potrivit Codului Muncii angajatorii care nu acorda timp liber cu ocazia sarbatorilor legale sau care nu acorda compensatiile legale pentru munca in aceste zile risca o amenda cuprinsa intre 5.000 și 10.000 de lei.

Sursa: contzilla.ro

Data aparitiei: 11 aprilie 2017

Leave a Reply