NOUTATE – Facturile simplificate se trec in Declaraţia 394

NOUTATE – Facturile simplificate se trec in Declaraţia 394

ANAF a precizat luni, in ultima zi de depunere a declaratiei 394, ca bonurile fiscale de pana la 100 de euro care au imprimat codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului trebuie declarate in formular Clarificarile Fiscului vin desi, la finalul lunii aprilie, Biroul Central de Asistenta a Contribuabililor arata ca, atata timp cat contribuabilul are doar bon fiscal, fara factura, acesta nu trebuie declarat in formularul 394. Contribuabilii care au transmis deja declaratiile, fara sa includa si bonurile fiscale, trebuie sa le refaca, insa pot face acest lucru si in zilele urmatoare, fara sa riste amenzi, a declarat pentru AvocateNet.ro purtatorul de cuvant al ANAF.

„Declaratia (394 – n.red.) trebuie sa contina toate facturile care au fost emise/primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea „taxare inversa” sau „TVA la incasare”, precum si bonurile fiscale cu valoare sub 100 de euro care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate pentru care beneficiarul a solicitat inscrierea codului de inregistrare in scopuri de TVA„, arata Fiscul in comunicatul transmis presei.

Va reamintim ca, din 14 martie, contribuabilii au posibilitatea sa isi deduca TVA pentru bunuri si servicii si de pe bonurile fiscale, a caror valoare este de pana la 100 de euro cu tot cu TVA. Reglementarea se aplica pentru orice bunuri si servicii achizitionate pentru societate, care nu depasesc valoarea mentionata, fie ca e vorba de carburanti, carti de vizita, materii prime, materiale, servicii de consultanta sau orice alt ceva.

Normele Codului fiscal precizeaza ca, pentru a se putea face deducerea pe baza bonurilor fiscale, aceste documente trebuie sa aiba imprimat codul de TVA al beneficiarului. Reglementarile legale puncteaza ca mentiunea privind codul de TVA trebuie imprimata ”cu ajutorul casei de marcat”, intelegand astfel ca este necesar ca aceasta informatie sa faca parte din formatul standard al bonului fiscal, asa cum este emis de aparatul de marcat, nefiind acceptata o mentiune ulterioara cu pixul, spre exemplu.

Initial ANAF a spus ca bonurile fiscale nu se raporteaza in declaratia 394

Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Biroul Central de Asistenta a Contribuabililor, ne-a explicat in 24 aprilie ca, in abordarea existenta in momentul respectiv la nivelul autoritatilor fiscale, bonurile fiscale, chiar si daca au codurile de TVA ale beneficiarilor imprimate, nu trebuie raportate in declaratia 394.

Specialistul Fiscului cu care am discutat atunci a precizat ca s-au solicitat clarificari la nivel central referitor la aceasta chestiune, insa singurele informatii primite pana in acel moment stabileau ca atata timp cat contribuabilul are doar bon fiscal, fara factura, acesta nu trebuie declarat in formularul 394, in ciuda faptului ca facturile simplificate trebuie raportate in aceasta declaratie.

„Bonul fiscal este asimilat unei facturi simplificate, insa nu este o factura simplificata”, a mai punctat la finalul lunii aprilie reprezentantul de la Asistenta Contribuabili, care a mai spus ca se asteapta noi precizari de la centru in aceasta privinta.

Punctul de vedere al ANAF s-a modificat radical o luna mai tarziu, astfel incat, astazi, institutia a informat contribuabilii ca, de fapt, bonurile trebuie raportare in formular.

Ai depus deja 394 fara sa incluzi si bonurile? Trebuie sa refaci declaratia

Comunicatul de presa emis luni ANAF da peste cap intreaga raportare, din moment ce 27 mai este ultima zi in care formularul 394 poate fi transmis Fiscului de catre contribuabilii care trebuie sa depuna lunar formularul (au perioada fiscala lunara).

Sabina Zeres, purtatorul de cuvant al ANAF, a declarat pentru AvocatNet.ro ca cei care au apucat sa depuna declaratia 394, fara sa raporteze in formular si bonurile fiscale, trebuie sa depuna declaratii rectificative ca sa nu fie amendati de inspectorii fiscali.

Declaratiile rectificative pot fi depuse chiar si in zilele urmatoare, fara sa existe pericolul unor amenzi, atata timp cat declaratia 394 initiala a fost depusa in termen, a mai precizat oficialul Fiscului, exclusiv pentru cotidianul nostru.

Potrivit prevederilor legale, contribuabilii care depun declaratii 394 incomplete sau incorecte risca amenzi cuprinse intre 500 si 1500 de lei.

Pentru rectificarea datelor din formularul 394, contribuabilii trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. In declaratia rectificativa se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.

In mod normal, pentru a nu primi amenzile pentru date incomplete sau incorecte, contribuabilii ar trebui sa depuna rectificativa inauntrul termenului normal de depunere al declaratie 394.

Sursa: avocatnet.ro

Data aparitiei: 28 mai 2013

Leave a Reply