Monografie contabila: Tichete cadou primite de la furnizori

Monografie contabila: Tichete cadou primite de la furnizori

Avem o societate care primeste de la un furnizor in scopul stimularii vanzarilor, in mod gratuit, tichete cadou avand denumirea unitatii furnizoare si emitente pe baza unui proces de predare-primire. Acestea au fost acorde salariatilor in luna decembrie. Vom vedea astfel cum se impoziteaza, ce inregistrari contabile se fac si daca trebuie sa fie incluse in limita de 2% la fondul de salarii.

La primirea acestor tichete, societatea  inregistreaza venituri din primirea cu titlu gratuit a altor valori:

5328 = 7588 cu valoarea tichetelor cadou.

La distribuirea lor catre salariati inregistrati cheltuieli cu destocarea lor:

642 = 5328

Sunt adaugate pe stat ca si avantaje in natura acordate salariatilor si le impozitati la fel ca pe salarii.

Aceste tichete primite gratuit si acordate salariatilor nu sunt incadrate la cheltuieli sociale, deoarece nu societatea in cauza a achizitionat aceste tichete cu scopul de a le oferi angajatilor. Au fost distribuite gratuit bunuri din patrimoniul societatii (s-ar fi procedat la fel daca se ofereau obiecte de mobilier sau stocuri).

In cazul in care nu s-au oferit alte cadouri de Sarbatori se poate considera – daca valoarea tichetelor acordate este de maxim 150 de lei – ca salariatilor care au copii li s-au oferit tichetele drept cadou de Craciun pentru copii, caz in care acestea nu se vor impozita in niciun fel, ele incadrandu-se la art. 55, alin. (4), litera a) din Vechiul cod fiscal (aplicabil pana la 31 decembrie 2015).

Acelasi tratament poate fi aplicat si in cazul tichetelor cadou primite in cazul stimularii vanzarilor sau pentru anumite bonusuri realizate.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 03 februarie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor