Monografie contabila: Produse finite restaurant

Monografie contabila: Produse finite restaurant

Evidenta corecta a stocului pentru produse finite se va stabili in cazul unui restaurant care nu doreste sa treaca produsele de la contul 345 la contul 371, urmand sa evidentieze astfel 345= 711 la pret de vanzare, 5311= 701, si 711=345 tot la pret de vanzare.

Dat fiind faptul ca in acest caz nu mai intra in raportul de gestiune pentru marfuri, vom vedea cum este corecta evidenta stocului pentru produse finite.

In ceea ce priveste trecerea de produse finite la marfuri (371 = 345), aceasta nu este o conditie obligatorie.

Costul de productie cuprinde costul de achizitie a materiilor prime si materialelor consumabile si cheltuielile de productie direct atribuibile bunului. Acesta cuprinde costurile direct legate de unitatile produse si alocarea sistematica a regiei fixe (costurile constante: amortizarea) si variabile (materiale indirecte) de productie generata de transformarea materialelor in produse finite.

Ca inregistrari contabile in cazul productiei, se evidentiaza urmatoarea monografie contabila:

1. inregistrarea productiei obtinute la sfarsitul lunii:
· cheltuieli cu materii prime
· cheltuieli cu manopera
· cheltuieli cu asigurarile sociale de stat, sanatate, somaj

· cheltuieli cu energia si apa
· alte cheltuieli legate de productie

345 „Produse finite” = 711 „Variatia stocurilor” valoarea costului de productie

2. vanzarea produselor finite pe baza de bon fiscal
5311 „Casa in lei” = 701″Venituri din vanzarea produselor finite” la pretul de vanzare

3. descarcarea din gestiune aferenta produselor finite vandute

711 „Variatia stocurilor” = 345 „Produse finite” la valoarea costului de productie, produsele finite se vor descarca din gestiune folosind metoda cantitativ-valorica, utilizand FIFO, LIFO sau CMP, recomandarea noastra este sa folositi metoda CMP.

De asemenea, societatea nu va mai inregistra adaosul comercial si taxa pe valoarea adaugata neexigibila deoarece, in aceasta situatie, nu se poate realiza vanzarea la pret de vanzare cu amanuntul. Mai mult, produsele finite vandute utilizand metoda cantitativ – valorica nu necesita intocmirea unui Raport de gestiune.

Asadar, stocul de produse finite se evidentiaza in contabilitate la nivelul costului de productie ramasa nevanduta la sfarsitul perioadei.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 05 octombrie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor