Monografie contabila: Penalitati de intarziere

Monografie contabila: Penalitati de intarziere

Dorim sa vedem cum se inregistreaza in contabilitate penalitatile de intarziere aferente contractelor comerciale si daca sunt inregistrate in contabilitate drept cheltuieli deductibile sau chelutieli nedeductibile la calculul rezultatului fiscal.

Pct. 310 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 stabileste dupa cum urmeaza:

„(…..)
(4) In baza contabilitatii de angajamente, entitatile trebuie sa evidentieze in contabilitate toate veniturile si cheltuielile, respectiv creantele si datoriile rezultate ca urmare a unor prevederi legale sau contractuale.
(5) In conturile de furnizori si clienti se evidentiaza distinct datoriile, respectiv creantele din penalitati stabilite conform clauzelor contractuale, despagubiri datorate pentru contracte intrerupte inainte de termen si alte elemente de natura similara.”

Asadar, societatea are obligatia de a inregistra in contabilitate cheltuielile din penalitati astfel cum acestea rezulta din contractele incheiate cu partenerii.
6581 = 401

„Despagubiri, amenzi si penalitati” „Furnizori”

Cheltuielile reprezentand penalitati de intarziere stabilite in cadrul contractelor incheiate, in derularea activitatii economice, cu persoane rezidente/nerezidente, sunt cheltuieli deductibile pe masura inregistrarii lor conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal
si pct. 13 lit. j) din normele metodologice de aplicare.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 05 august 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor