Monografie contabila: Obtinere si valorificare rebuturi

Monografie contabila: Obtinere si valorificare rebuturi

Sa vedem care este monografia contabila pentru situatia in care se inregistreaza produse finite in cont 345=711 1000 mp la cost total de productie de 1.000 lei.

Din aceste produse finite se constata ca o cantitate de 100 mp nu mai corespunde calitativ si poate fi valorificata ca deseuri.

Care este inregistrarea contabila pentru scaderea stocului de produse finite si la ce valoare?
La valorificarea stocului de deseuri se obtine o valoare mult mai mica.

Care este inregistrarea contabila prin care se scade stocul de deseuri? Pot fi vandute si, in cazul unui raspuns afirmativ, la ce valoare?

Se obtin produsele finite si produsele reziduale:

345 = 711 900 lei
346 = 711 100 lei (pentru ca acesta a fost costul de productie , chiar daca produsele nu corespund calitativ – acest lucru nu se intampla pentru ca ati cheltuit mai putin pentru ele).

Daca observati mai tarziu defectele de fabricatie si deja ati inregistrat 345 = 711 1.000 de lei, reclasificati 10% din produse la produse reziduale : 346 = 345 100 lei

Valorificati produsele la ce pret accepta cumparatorul – fiind vorba de deseuri :

(daca este vorba de deseuri de sticla – ati mentionat la domeniul de activitate “fabricare sticla” – se pot aplica masurile de simplificare de la art. 160 din Codul fiscal , in sensul ca daca si cumparatorul este persoana impozabila dpv al TVA se va aplica taxare inversa si factura va fi intocmita fara TVA).

4111 = 703 cu valoarea stabilita cu cel ce preia deseurile.

Se scot din stoc deseurile vandute :
711 = 346 100 lei.

In orice proces de productie, in fisa tehnologica este prevazut un procent acceptat de rebuturi ce vor rezulta din procesul tehnologic.
Faptul ca acestea se vand ca deseuri este totusi un castig pentru societate, chiar daca se vand sub costul de productie – ele macar sunt valorificate, ceea ce duce la obtinerea de venituri impozabile, fata de situatia in care ar fi trebuit sa le aruncati pur si simplu (platind in plus costurile societatii care le colecteaza si depoziteaza in siguranta) si neobtinand niciun venit.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 28 octombrie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor