Monografie contabila: Imprumut parte afiliate

Monografie contabila: Imprumut parte afiliate

Se acorda un imprumut unei societati afiliate, ocazional pe o perioada de 90 zile cu dobanda echivalenta cu rata dobazii legale. Dorim sa vedem daca societatea care acorda imprumutul trebuie sa aiba trecut in obiectul de activitate acordarea de credite. Vom vedea si care sunt inregistrarile contabile atat la societatea care acorda, cat si la cea care primeste imprumutul.

Societatea care acorda imprumutul nu trebuie sa aiba in obiectul de activitate acordarea de credite. Acordarea de credite este ocazionala iar intre persoane afiliate este permisa o astfel de operatiune, conform Legii societatilor comerciale.

Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar se intemeiaza, in prezent, pe dispozitiile art. 2158 din Noul Cod Civil, care stipuleaza la alin. (2) faptul ca, atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare, coroborate cu dispozitiile art. 5 alin. (1) din OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, care nu instituie restrictii exprese in ceea ce priveste acordarea de imprumuturi, ci doar activitatea de atragere de depozite, care, in trecut, pana la intrarea in vigoare a noului Cod Civil, astfel de imprumuturi aveau ca fundament legal dispozitiile art. 100 din Legea nr. 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice.

Din punctul de vedere al BNR, atata vreme cat operatiunea de imprumut are caracter ocazional si nu are ca sursa fonduri rambursabile atrase de la public, ea poate fi realizata in mod liber, nefiind supusa in niciun fel reglementarilor speciale in materie.
Inregistrarile contabile sunt:

Pentru societatea care primeste imprumutul:

1. Primirea sumelor conform contractului incheiat intre entitatile afiliate:
5121 „Conturi la banci in lei” = 4511 „Decontari intre entitatile afiliate”;
2. Inregistrarea dobanzilor de platit:
666 „Cheltuieli privind dobanzile” = 4518 „Dobanzi aferente decontarilor intre entitatile afiliate”;

3. Achitarea imprumutului si a dobanzii:
% = 5121 „Conturi la banci in lei”,

4511 „Decontari intre entitatile afiliate”,
4518 „Dobanzi aferente decontarilor intre entitatile afiliate”;

Pentru societatea care acorda imprumutul:
4511 „Decontari intre entitatile afiliate” = 5121 „Conturi la banci in lei”;

Achitarea imprumutului si a dobanzii:
5121 „Conturi la banci in lei” = %,
4511 „Decontari intre entitatile afiliate”,
766 „Venituri din dobanzi”.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 19 mai 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor