Monografie contabila: Comert cu bijuterii

Monografie contabila: Comert cu bijuterii

Avem ca subiect o societate care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul a bijuteriilor din aur si argint. Concomitent, firma face si achizitii de aur si argint de la persoane fizice in cadrul magazinelor.

Vom vedea astfel ce inregistrari contabile trebuie efectuate din momentul achizitiei in magazine, livrarea catre sediul central a fragmentelor achizitionate, trimitere prin topire la export. Se mentioneaza ca banii pentru achizitie sunt trimisi la magazine pe baza de dispozitie de incasare si clientii platiti pe baza de dispozitii de plata. Predarea spre sediu se face pe baza de proces-verbal si aici se intocmeste NIR.

Potrivit punctului 86 alin. (2) din Normele metodologice ale Codului fiscal, nu sunt considerate bunuri second-hand in sensul art. 312 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal:

– aurul, argintul si platina prezentate sub forma de bare, plachete, lingouri, pulbere, foite, folie, tuburi, sarma sau in orice alt mod, ce pot fi folosite ca materie prima pentru producerea altor bunuri, fie pure, fie in aliaj cu alte metale;
– reziduuri de obiecte vechi formate din metale pretioase recuperate in scopul topirii si refolosirii ca materii prime;
– obiectele vechi care sunt executate din metale pretioase sau si cu pietre pretioase sau semipretioase, cum ar fi bijuteriile (clasice si fantezie, obiectele de aurarie si argintarie si toate celelalte obiecte vechi, inclusiv uneltele, integral sau partial formate din aur, argint, platina, pietre pretioase si/sau perle, indiferent de gradul de puritate a metalelor si pietrelor pretioase).

Prin urmare nici pentru bijuteriile marfuri nici pentru fragmentele de aur nu se poate aplica regimul special pentru bunuri second-hand.

Potrivit art. 331 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal, pentru livrarile de materii prime sau semifabricate din aur cu titlul mai mare sau egal cu 325 la mie, catre cumparatori persoane impozabile, se aplica taxarea inversa.

In conformitate cu prevederile art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau sunt scutite de taxa. Astfel, exportul de bunuri va fi scutit de taxa.

Achizitia fragmentelor de aur in magazine:
301/analitic magazin = 401 valoare fragmente aur cumparate

Livrarea catre sediul central a fragmentelor achizitionate:
301/analitic central = 301/analitic magazin valoare fragmente aur cumparate

Topirea fragmentelor:
601 = 301 valoare fragmente aur cumparate

Obtinerea produsului finit/semifabricat
345/341 = 711 valoare la cost de productie

Trimiterea produselor la export:
4111 = 701

Banii pentru achizitie sunt trimisi la magazine:
5311/analitic magazin = 5311/analitic sediu

Plata contravaloarii aurului achizitionat de la persoane fizice:
401 = 5311

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 07 noiembrie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor