Monografie contabila: Client in insolventa

Monografie contabila: Client in insolventa

Avand raportul privind procedura insolventei  si raportul final al situatiilor financiare finale, vom analiza cazul in care un clientul datoreaza  unei societati 39.300 lei. Societetatea nu era inclusa in planul de distribuire, astfel ca nu va mai incasa nimic. Vom vedea cum va inregistra in contabilitate soldul, respectiv TVA aferent soldului (TVA care a fost platit la emiterea facturii), in conditiile in soldul provine din 2009-2010.

Din punct de vedere contabil, in conformitate cu prevederile pct. 187 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.

Astfel, pentru a scoate din evidenta creanta societatea trebuie sa intreprinda toate demersurile legale pentru decontarea acesteia.

Din perspectiva TVA, astfel cum prevede art. 138 lit. d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila;

Asadar, baza de impozitare a TVA se reduce doar in cazul falimentului beneficiarului, in baza hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila. In aceasta situatie, in conformitate cu prevederile art.159 alin. (2) din Codul fiscal, trebuie emisa o factura cu valorile inscrise cu semnul minus. Factura nu se va transmite si beneficiarului.

Inregistrari contabile:

1. Inregistrarea clientilor incerti la intreaga valoare a creantei, inclusiv TVA:

4118                          =       4111
„Clienti incerti sau in litigiu”                „Clienti”

2. Constituirea unei ajustari pentru deprecierea creantelor:

6814             =                         491
„Cheltuieli de exploatare         „Ajustari pentru deprecierea
privind ajustarile      activelor circulante”
pentru deprecierea activelor circulante”

3. Inregistrarea pierderii din creante:

654 = 4118
„Pierderi din creante „Clienti incerti sau in litigiu ”
si debitori diversi”

Ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului:

4427      =                         4118
„TVA colectata” „Clienti incerti sau in litigiu”

4. Anularea ajustarii pentru deprecierea creantelor, care ramane fara obiect:

491                                         =                                            7814
„Ajustari pentru deprecierea    „Venituri din ajustari pentru deprecierea
activelor circulante”                           activelor circulante”

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 11 decembrie 2013

Leave a Reply