Monografie contabila: Avantaje salariati

Monografie contabila: Avantaje salariati

Ce monografia contabila intocmim pentru avantajele de tipul: transport in comun, contravaloare ochelari de vedere, servicii medicale, cursuri de dezvoltare personala, activitati sportive, taxa lunara pentru gradinitascoala acordate salariatilor in baza CCM?

Se precizeaza ca decontarea acestor cheltuieli se face pe baza deconturilor de cheltuieli care au atasate bonuri fiscale (nu facturi).

Avantajele acordate salariatilor pot fi contabilizate fie prin inregistrarea lor in cheltuielile de cheltuieli in functie de natura lor, fie prin intermediul unui cont de decontare, luandu-se in considerare si caracterul lor impozabil/neimpozabil, dupa caz.

Spre exemplu, contravaloarea transportului in comun la si de la locul de munca al salariatului (avantaj neimpozabil conform art. 55 alin. 4 lit. a din Codul fiscal) se poate contabiliza prin formula contabila 624 „Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal” = 5311 „Casa in lei” (sau 542 „Avansuri de trezorerie”).

Daca este un avantaj impozabil (cum ar fi, spre exemplu, serviciile medicale, serviciile de dezvoltare personala etc. – art. 55 alin. 2 lit. k din Codul fiscal) atunci ele pot fi contabilizate prin formula contabila 628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” = 5311 „Casa in lei” (sau 542 „Avansuri de trezorerie”).

Avantajele impozabile sunt incluse in statul de salarii doar pentru calculul impozitului si a contributiilor sociale datorate, astfel incat restul de plata salarial sa fie diminuat si cu valoarea retinerilor individuale aferente avantajelor.

In cazul in care opteaza pentru inregistrarea avantajelor prin intermediul unui cont de decontare se utilizeaza contul 4282 „Alte creante in legatura cu personalul”.

Formulele contabile utilizate sunt:

– inregistrarea acordarii avantajului

4282 „Alte creante in legatura cu personalul” = 5311 „Casa in lei” (sau 542 „Avansuri de trezorerie”)

– inregistrarea cheltuielii cu avantajul acordat

6421 „Cheltuieli cu avantajele de natura salariala” = 421 „Personal-salarii datorate”

– retinerea impozitului si contributiilor sociale individuale obligatorii

421 „Personal-salarii datorate” = % 444 „Impozitul pe venituri de natura salariilor”, 4312 „Contributia personalului la asigurarile sociale”, 4372 „Contributia personalului la fondul de somaj”, 4314 „Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate”

– decontarea avantajului

421 „Personal-salarii datorate” = 4282 „Alte creante in legatura cu personalul”.

Avand in vedere ca, potrivit pct. 336 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, avantajele care nu se suporta din fondul de salarii se inregistreaza distinct in contabilitate, opinam pentru contabilizarea lor in cea din ultima varianta expusa.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 13 iulie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor