Monografie contabila: Avantaje in natura

Monografie contabila: Avantaje in natura

Articolul 76 din legea 277/2015 Codul Fiscal, defineste veniturile din salarii ca fiind toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Normele metoologice de aplicarea ale art.76 al. 3 din Codul Fiscal definesc avantajele in natura ca fiind orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti.

Bunurile si serviciile acordate in mod gratuit angajatiilor cu execeptia celor mentionate la art. 76 al.4 suntconsiderate avantaje in natura, asimilandu-se  veniturilor din salarii, intrand in baza de impozitate a acestora.

Printre  avantajele in natura mentionate la articolul 76 al.3 din Codul Fiscal regasim urmatoarele : utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii, cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei, imprumuturi nerambursabile, anularea unei creante a angajatorului asupra angajatului, abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal, ermise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal.

Din punct de vedere al contributiilor sociale,  art.139 din Legea 277/2015 mentioneaza ca baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte. Aceeasi prevedere o regasim si pentru baza de calul a  contributiei sociale de sanatate, precum si pentru contributia individuala la asigurari de somaj.

Avand in vedere prevederile mentionate mai sus, bunurile si serviciile care sunt  acordate in mod gratuit angajatiilor cu execeptia celor mentionate la art. 76 al.4 sunt considerate avantaje in natur, care  intra in baza de impozitare si a contributiilor sociale.

Acestea se impoziteaza in luna in care sunt primite. Documentele justificative ce stau la baza acordarii acestora si calculul contravalorii veniturilor asimilate salariilor  se anexeaza la statul de plata.

In situatia in care pentru avantajul in natura acordat  se deduce TVA la momentul achizitiei, punerea la dispozitie in mod gratuit se asimileaza unui prestari de servicu pentru care se colecteza TVA, conform art. 271, al.4, lit.b.

“Art. 271

Sunt asimilate prestarii de servicii efectuate cu plata urmatoarele:

  1. b) serviciile prestate in mod gratuit de catre o persoana impozabila pentru uzul propriu sau al personalului acesteia ori pentru uzul altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice”

Monografie contabila:

  1. Inregistrarea avantajului in natura

4282 “Alte creante in legatura cu personalul” = 5311 “Casa in lei”

  1. Inregistrarea cheltuielii cu avantajul acordat

6421 “Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor” = 421 “Personal-salarii datorate”

  1. Retinerea impozitului si contributiilor sociale individuale obligatorii

421 “Personal-salarii datorate” = %

444 “Impozitul pe venituri de natura salariilor”

4312 “Contributia personalului la asigurarile sociale”,

4372 “Contributia personalului la fondul de somaj”

4314 “Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate”

  1. Decontarea avantajului

421 “Personal-salarii datorate” = 4282 “Alte creante in legatura cu personalul”

  1. Colectarea TVA-ului in cazul in care acesta a fost dedus pentru avantaj

635 “Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate” = 4427 ”TVA colectat”

Sursa: contzilla.ro

Data aparitiei: 26 septembrie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor