Monografie contabila: Achizitii pe baza de reduceri

Monografie contabila: Achizitii pe baza de reduceri

Avem o societate care achizitioneaza gratuit sau pe baza de puncte telefoane si tablete. Vom vedea cum intocmim monografia contabila si care este cadrul legislativ pentru acest tip de achizitie.

Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor. Atunci cand achizitia de produse si primirea reducerii comerciale sunt tratate impreuna, reducerile comerciale primite ulterior facturarii ajusteaza, de asemenea, costul de achizitie al bunurilor.

Daca reducerile comerciale inscrise pe factura de achizitie acopera in totalitate contravaloarea bunurilor achizitionate, acestea se inregistreaza in contabilitate la valoarea justa, pe seama veniturilor curente (contul 758 „Alte venituri din exploatare”) in cazul stocurilor, respectiv a veniturilor in avans (contul 475 „Subventii pentru investitii”), in cazul imobilizarilor corporale si necorporale. Veniturile in avans aferente acestor imobilizari se reiau in contul de profit si pierdere pe durata de viata a imobilizarilor respective.

Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:

a) rabaturile – se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
b) remizele – se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele – sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

Prin urmare, daca telefoanele sunt achizitionate gratuit, acestea se vor inregistra la valoarea justa:
303 = 758

Daca punctele cadou nu acopera in totalitate valoarea telefoanelor, acestea se vor inregistra la valoarea rezultata dupa aplicarea reducerii aferenta punctelor (valoarea ramasa de plata):

% = 401
303
4426

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 04 martie 2016

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor