Monografie contabila: Achizitie deseuri metalice de la persoane fizice

Monografie contabila: Achizitie deseuri metalice de la persoane fizice

Dorim sa vedem care sunt conditiile de indeplinit pentru ca o societate sa poata achizitiona de la persoane fizice deseuri metalice feroase si neferoase, precum si daca persoanele fizice trebuie sa demonstreze ca deseurile provin din gospodaria proprie/ vom vedea cum poate fi probat acest fapt de catre achizitor si daca vor fi suficiente completarea borderoului de achizitii, plata contravalorii deseurilor dupa ce a fost retinut 3% taxa mediu si 16% impozit venit pentru persoanele fizice pentru a se putea face intrarea in gestiune. De asemenea, vom vedea care sunt inregistrarile contabile aferente.

Achizitionarea deseurilor metalice feroase si neferoase se face cu respectarea legislatiei in materia deseurilor, inclusiv a celor prevazute de OUG 31/2011 privind interzicerea achizitionarii de la persoane fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora, aprobata cu modificari prin Legea 17/2013 si modificata prin Legea 38/2014. Conform acestor reglementari deseurile metalice feroase si neferoase, cu exceptia celor interzise de la achizitionare, pot face obiectul operatiunilor de comert numai in conditiile in care acestea provin din gospodariile proprii. In anexa la Legea 38/2014 exista si modelul borderoului de achizitie de deseuri metalice feroase si neferoase si a aliajelor acestora, care constituie document de evidenta financiar-contabila, cu regim intern de numerotare

Borderoul de achizitie a deseurilor contine, pe langa datele specifice, si declaratia pe proprie raspundere a persoanei fizice ca deseurile predate provin din gospodaria proprie, sub sanctiunea falsului in declaratii, urmata de nume si prenume si semnatura persoanei fizice respective.

Intrarea in gestiune a deseurilor se face pe baza borderoului de achizitie, dupa completarea acestuia, plata contravalorii deseurilor achizitionate cu retinerea contributiei de 3% la fondul de mediu. In privinta impozitului pe venit, conform art. 62 lit. f din Codul fiscal sunt neimpozabile veniturile primite la predarea deseurilor din patrimoniul personal.

Inregistrarile contabile sunt:

achizitionarea deseurilor de la persoana fizica detinatoare (vanzatoare)
3xx „Conturi de stocuri = 462 „Creditori diversi” – valoarea deseurilor
si productie in curs – analitic distinct
achizitionate de executie”

achitarea in numerar a sumei cuvenite persoanei fizice, mai putin cota de 3% retinuta la Fondul pentru mediu:
462 „Creditori diversi” = % – valoarea deseurilor
– analitic distinct achizitionate

5311 „Casa in lei” – valoarea deseurilor achizitionate, mai putin cota de 3%
447 „Fonduri speciale – evidentierea datoriei de 3% la fond
si varsaminte asimilate”
– analitic: Fond pentru mediu

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 17 martie 2016

Leave a Reply