Indemnizatie cenzori – Contributii aferente
Dorim sa vedem care sunt contributiile ce se retin asupra indemnizatiei de cenzor, daca exista o suma minima pentru care se poate incheia contractul de cenzor, precum si ce obligatii declarative exista.
Sumele primite de membrii comisiei de cenzori sau comitetului de audit precum si sumele primite pentru participarea in consilii, comisii, comitete si altele asemenea sunt tratate din punct de vedere fiscal drept venituri asimilate salariilor, potrivit 76 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal, carora li se aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii.
Asadar, veniturile obtinute in aceasta calitate sunt impozabile in mod similar veniturilor de natura salariala, iar platitorul venitului are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16% aplicabila asupra bazei de calcul determinate in conformitate cu prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
Sumele primite de membrii comisiei de cenzori intra in baza de calcul al:
– Contributiilor de asigurari sociale atat angajat cat si angajator ( Art. 139 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal);
– Contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de sanatate atat angajat cat si angajator (art. 157 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal)
Platitorul sumelor membrilor comisiei de cenzori, in calitate de entitate asimilata angajatorului are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira contributiile de asigurari sociale obligatorii. Contributiile sociale individuale se retin si se vireaza impreuna cu contributiile datorate de platitor. Veniturile se declara de platitor in declaratia 112.
Sursa: contabilul.ro
Data aparitiei: 20 iunie 2017