Documentar privind obligatiile fiscale aferente transferului titlurilor de valoare
Avem situatia unei societati pe actiuni care isi reduce capitalul social prin dobandirea propriilor actiuni, rascumparare de la actionari persoane fizice. Pana in anul 2015 impozitul pe veniturile din vanzarea actiunilor se retinea la sursa, se declara de catre societate si achita de catre aceasta.
Vom vedea cum se procedeaza in anul 2016 cu impozitul pe veniturile din vanzarea actiunilor si daca se retine la sursa sau se vireaza actionarilor, precum si daca veniturile obtinute de catre actionari implica si alte contributii in afara de impozitul pe venit.
Veniturile din cesionarea actiunilor obtinute de persoana fizica romana reprezinta venituri din investitii potrivit art. 91 lit. c) din Codul fiscal, stabilirea castigului rezultat din aceasta operatiune realizandu-se in conformitate cu prevederile art. 94 din acest act normativ. Din definitiile date titlurilor de participare si titlurilor de valoare de art. 7 pct. 40 si 41 din Codul fiscal rezulta ca actiunile intr-o societate pe actiuni sunt considerate titluri de valoare. Astfel, castigul din transferul actiunilor reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala definita la art. 7 pct. 44 lit e) din Codul fiscal ca fiind valoarea de achizitie sau de aport. Determinarea castigului/pierderii din transferul acestor titluri de valoare se efectueaza la data efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit.
La nivel de an, potrivit art. 96 din Codul fiscal, castigul net anual sau pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului din transferul titlurilor de valoare si reflectat in declaratia 200 care se depune pana la data de 25 mai a anului urmator celuide realizare a venitului. Potrivit art. 119 din Codul fiscal, castigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare se determina de organul fiscal competent ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operatiuni. In cazul in care este inregistrata o pierdere neta anuala stabilita prin declaratia privind venitul realizat, aceasta se recupereaza din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 7 ani fiscali consecutivi.
Impozitul anual datorat se stabileste de organul fiscal competent potrivit art. 123 din Codul fiscal pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra castigul net anual impozabil determinat potrivit prevederilor art. 119.
In concluzie, incepand cu anul 2016, veniturile din cesionarea actiunilor nu mai fac obiectul retinerii la sursa, beneficiarul venitului avand obligasia de a depune declaratia privind venitul realizat pana la termenul de 25 a anului urmator celui de realizare a venitului.
Persoana fizica are posibilitatea de a dispune asupra destinatiei unei sume pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, suma reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, castigul net anual impozabil determinat potrivit prevederilor art. 119.
Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul realizat si emite decizia de impunere, impozitul de achitat conform deciziei de impunere anuale platindu-se in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.
Alaturi de impozitul pe venit persoana fizica va datora contributia de asigurari sociale, veniturile din investitii definite conform art. 91 intrand in baza de calcul a acestei contributii conform art. 155 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor din investitii sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare reprezinta castigul net anual determinat potrivit prevederilor art. 96, raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contributie de 5,5% asupra bazei de calcul mentionate mai sus. Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere. Pentru anul 2016, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat.
Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala, se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Precizam insa ca in temeiul art. 176 alin. (7) din Codul fiscal, in anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din investitii nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. Asadar daca sunt realizate si venituri cum ar fi de exemplu, venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76, venituri din pensii, definite conform art. 99, venituri din activitati independente, definite conform art. 67, venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7)-(9), venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103, persoanele care realizeaza venituri din investitii nu datoreaza pentru anul 2016 contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri.
Sursa: contabilul.ro
Data aparitiei: 11 noiembrie 2016