Diferente contabile si fiscale intre mijloace fixe si obiecte de inventar

Diferente contabile si fiscale intre mijloace fixe si obiecte de inventar

Deschidem tema de azi cu o intrebare pe care antreprenorii o adreseaza destul de des contabililor: Care este diferenta intre mijloace fixe si obiecte de inventar?

De multe ori, nu este clar pentru acestia atunci cand cumpara doua laptop-uri de exemplu , de ce acela care valoreaza 2.100 lei plus TVA este trecut imediat pe cheltuiala (ca si obiect de inventar ) iar cel care valoareaza 2.600 lei plus TVA este amortizat pe cativa ani (ca si mijloc fix), desi este vorba de acelasi tip de echipament ?

Acest tratament diferit rezulta din diferentele care apar intre contabilitate si fiscalitate.

Astfel, din punct de vedere contabil, mijloacele fixe sunt active:

a) detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Prin urmare , nu se mentioneaza un plafon valoric peste care o achizitie se incadreaza in categoria mijloacelor fixe.

Din punct de vedere fiscal exista insa un plafon care obliga firmele sa amortizeze pe o durata stabilita prin lege activele care respecta conditiile de mai sus si au in plus si o valoare de intrare egala sau mai mai mare decat plafonul de 2.500 lei.

In mod ideal, o firma ar trebui sa detina doua registre de mijloace fixe: unul contabil si unul fiscal.

Registrul contabil serveste la furnizarea informatiilor care se inregistreaza in contabilitate (notele contabile de amortizare 6811= 281xx).

Registrul fiscal este doar o evidenta externa, care furnizeaza informatii atunci cand se calculeaza impozitul pe profit.

In multe cazuri, pentru simplificare, firmele mai ales cele mici cu un numar mic de imobilizari opereaza cu un singur registru si de aici si diferenta intre modul in care se incadreaza cele doua laptopuri din exemplul initial.

Daca ar avea doua registre, in registrul contabil , societatea ar urma sa inregistreze ambele laptopuri si sa le amortizeze, ambele respectand cele doua conditii pentru recunoasterea ca imobilizari, iar in registrul fiscal ar urma sa il inregistreze doar pe cel cu baza mai mare sau egala cu 2.500 lei.

Nota: Neplatitorii de TVA includ in valoarea imobilizarii si TVA-ul, astfel, ca pentru exemplul de mai sus, ambele laptopuri au valoare de intrare de peste 2.500 de lei, deci ambele ar urma sa fie cuprinse si in registrul fiscal.

Diferentierea dintre contabil si fiscal apare si atunci cand se stabileste durata de viata pe care se amortizeaza o imobilizare.

Astfel, din punct de vedere contabil (Ordinul 3055/2009), ar trebui sa amortizam un mijloc fix pe durata estimata de viata, adica pe perioada în care un activ este prevăzut a fi disponibil pentru utilizare de către entitate;
Din punct de vedere fiscal, se utilizeaza prevederile Ordinului 2139/2004. Acesta prevede pentru fiecare mijloc fix o durata de viata,conform incadrarii intr-o anumita categorie, sub forma unei plaje de ani, din care entitatea poate alege o data, in functie de specificul activului.

Monografiile contabile pentru situatia in care un laptop este obiect de inventar si unul este mijloc fix

1.Monografie contabila obiecte de inventar

Conturile in care se reflecta obiectele de inventar sunt :

303 Materiale de natura obiectelor de inventar
323 Materiale de natura obiectelor de inventar în curs de aprovizionare
603 Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar
8035 Stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosinta

a) Achizitia:

%                                = 401 Furnizori                                                                                            2,604
303 Materiale de natura obiectelor de inventar                                                               2,100
4426 TVA deductibila                                                                                                                      504

b) Darea in folosinta:

603 Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar = 303 Furnizori            2,100

c) Concomitent, sumele se pot inregistra extracontabil in contul 8035 Stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosinta.

8035 Stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosinta 2,100 lei

Aceasta inregistrare este utila cu ocazia inventarierii patrimoniului, pentru ca asigura o evidenta a obiectelor de inventar date in folosinta de-a lungul timpului, si constituie o baza pentru verificarea listelor de inventar.

2. Monografie contabila mijloace fixe

• Achizitia

%                              =                                            404 Furnizori imobilizari                           3,224
214 Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si
materiale si alte active corporale                                                                                           2,600
4426 TVA deductibila                                                                                                                      624

• Amortizarea lunara, incepand cu luna urmatoare punerii in functiune

6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor = 2814 Amortizarea altor imobilizari corporale   72

Presupunand ca durata de viata este de 3 ani , amortizarea lunara = 2,600 lei /3*12 =72 lei

Alte cateva lucruri importante pe care e bine sa le stii:

• Nu se amortizeaza terenurile : astfel, un teren achizitionat de catre o firma nu permite recuperarea valorii pe calea amortizarii fiindca se considera ca acesta nu isi pierde valoarea.

• Din punct de vedere fiscal este permisa amortizarea liniara, dar si cea accelerata si cea degresiva, pentru anumite categorii. Din punct de vedere contabil, durata de amortizare trebuie sa reflecte cat mai fidel durata de functionare, astfel ca amortizarea accelerata si degresiva nu corespund acestor criterii.

• Prin optiune, din punct de vedere fiscal, pentru mijloacele fixe sub pragul de 2.500 lei, contribuabilul poate opta daca sa le inregistreze pe cheltuiala (obiecte de inventar, altfel spus) sau sa le amortizeze pe o anumita durata de viata. Optiunea depinde de regula de ce este mai avantajos din punct de vedere fiscal sau de planurile antreprenorului : daca le trece pe cheltuiala in prima luna, va avea un profit mai mic si astfel un impozit pe profit mai mic.

Sursa: contzilla.ro

Data aparitiei: 26 august 2014

Leave a Reply