Bilant – Contractele de leasing

Bilant – Contractele de leasing

Vom analiza mai jos situatia in care exista mai multe contracte de leasing fiannciar, toate pe o perioada mai mare de un an. Vom vedea astfel cum se vor face completarile in bilant si daca vom tine cont de mentiunile „Datorii de pana la un an” sau „Datorii mai mari de un an”.

Solutia consultantului:

Incadrarea datoriilor drept datorii pe termen scurt ori datorii pe termen lung se efectueaza in conformitate cu prevederile din sectiunile 8.5- „Datorii pe termen scurt: sumele care trebuie platite intr-o perioada de pana la un an” si 8.6 – „Datorii pe termen lung: sumele care trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an” din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009.

Potrivit acestora, o datorie trebuie clasificata ca datorie pe termen scurt, denumita si datorie curenta, atunci cand:

a) se astepta sa fie decontata in cursul normal al ciclului de exploatare al entitatii; sau
b) este exigibila in termen de 12 luni de la data bilantului.

Toate celelalte datorii trebuie clasificate ca datorii pe termen lung.

Contabilitatea imprumuturilor si datoriilor asimilate acestora se tine pe urmatoarele categorii:

– imprumuturi din emisiuni de obligatiuni si prime de rambursare a acestora, credite bancare pe termen lung si mediu, sumele datorate entitatilor afiliate si entitatilor de care compania este legata prin interese de participare, alte imprumuturi si datorii asimilate, precum si dobanzile aferente acestora.

Entitatile trebuie sa mentina clasificarea datoriilor pe termen lung purtatoare de dobanda in aceasta categorie chiar si atunci cand acestea sunt exigibile in 12 luni de la data bilantului, daca:
a) termenul initial a fost pentru o perioada mai mare de 12 luni; si
b) exista un acord de refinantare sau de reesalonare a platilor, care este incheiat inainte de data bilantului.

Asadar, datoriile se vor incadra drept datorii pe termen scurt ori datorii pe termen lung in conformitate cu cele mai sus prezentate.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 30 mai 2013

Leave a Reply