Aspecte fiscale privind tichetele cadou

Aspecte fiscale privind tichetele cadou

Toti contribuabilii care detin angajati atat in sectorul privat (societati comerciale, societati nationale si  multinationale, persoane fizice care incadreaza personal in baza contractului  individual de munca) cat si sectorul public (regii autonome, unitati cooperatiste, institutii din sectorul bugetar) pot acorda salariatilor lor tichete cadou (in bani sau in natura).

Legea nr. 193/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza prevederile legale privind acordarea tichetelor cadou.

Tichetele cadou se ridica de la unitati specializate emitente si se folosesc pentru protocol, campanii de marketing, promovare si studiul pietei, cheltuieli sociale.

Art.  55 din Codul fiscal prevede acordarea tichetelor cadou de catre angajati salariatilor lor sub forma de cadouri: cadouri  oferite in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cadouri oferite de Paste, cu ocazia zile de 1 iunie, cu ocazia Craciunului si a altor sarbatori religioase, cadouri oferite de 1 martie, 8 martie .

Tichetele cadou care depasesc cuantumul sumei de 150 RON

La stabilirea impozitului pe veniturile salariale se vor lua in calcul aceste avantaje, care vor fi cuprinse in venitul brut lunar din salarii, potrivit art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare: „sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, denumirea veniturilor ori de forma sub care se acorda.”

Aceste  avantaje se impoziteaza cu 16 %.

Tichetele cadou care nu depasesc cuantumul sumei de 150 RON.

Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele precizate mai sus, nu depaseste 150 lei nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.

ATENTIE!
In ceea ce ii priveste pe angajatori, din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste cheltuieli cu cadourile in bani si in natura sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: contzilla.ro

Data aparitiei: 02 octombrie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor