Achizitii de la furnizori cu cod de TVA anulat
Pentru a determina partenerii de afaceri sa nu mai desfasoare tranzactii comerciale cu persoanele carora li s-a anulat codul de TVA, avand astfel un risc fiscal ridicat, s-a instituit masura potrivit careia beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) -e) si lit. h) din Codul fiscal si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014.
A.N.A.F. organizeaza Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata iar conform Codului fiscal inscrierea in acest registrul se face dupa comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, in termen de cel mult 3 zile de la data comunicarii.
De cele mai multe ori apar diferente mari intre data anularii inregistrarii si data la care contribuabilii sunt inscrisi in registru.
Dupa cum se poate observa, aceste restrictii se aplica pentru achizitii de la persoane care:
– au codul de TVA anulat conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) -e) si lit. h) din Codul fiscal, si
– au fost inscrise in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata.
Cele doua conditii sunt cumulative. De altfel, la articolul 316 alin. (15) este mentionat faptul ca anularea inregistrarii in scopuri de TVA produce efecte astfel:
– la furnizor/prestator produce efectele prevazute la art. 11 alin. (6) si (8) de la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA,
– in cazul beneficiarului produce efectele prevazute la art. 11 alin. (7) si (9) din ziua urmatoare datei operarii anularii inregistrarii in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata.
Exemplu:
Achizitie de bunuri in luna august 2016.Furnizorul a emis factura cu TVA.
Furnizorului i s-a anulat Codul de TVA incpand cu 01 august 2016 si a fost inscris in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata la data de 01 septembrie 2016.
In acest caz beneficiarul livrarii isi poate deduce TVA din factura de achizitie din luna august 2016 intrucat data inscrierii in registru este 01 septembrie 2016. Daca continua relatiile comerciale, pentru achizitiile efectuate de la acest furnizor inceapand cu 02 septembrie 2016 beneficiarul nu mai are dreptul de a deduce taxa pevaloare adaugata.
Furnizorul aplica prevederile art. 11 alin. (8) din Codul fiscal incepand cu data de 01 august 2016, respectiv incepand cu aceasta data nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate dar este supus obligatiei de plata a TVA colectate aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.
Sursa: contabilul.ro
Data aparitiei: 10 septembrie 2016