2019 > Tichete culturale
Incepand cu 01 ianuarie 2019 intra in vigoare prevederile Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Aceasta lege reglementeaza modul de acordare, in beneficiul angajatilor, a biletelor de valoare, in conditiile si cu exceptiile prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Actualele tichete de masa/cresa/tichete cadou sau vouchere de vacanta vor fi inlocuite cu aceste bilete de valoare ce se vor acorda si utiliza in conformitate cu prevederile Legii 165/2018. Legea reglementeaza modul de acordare si utilizare pentru fiecare dintre aceste tichete, legile in baza carora sunt acordate in prezent urmand a fi abrogate la 01 ianuarie 2019.
Biletele de valoare care vor putea fi acordate conform Legii 165/2018 sunt: tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete culturale si vouchere de vacanta.
Tichetele culturale ce se vor putea acorda de la 01 ianuarie 2019 sunt bilete de valoare acordate angajatilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri si servicii culturale.
Bunurile si serviciile culturale pot fi:
a) abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiectii cinematografice, muzee, festivaluri, targuri si expozitii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;
b) carti, manuale scolare, albume muzicale, filme, in orice format.
Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depasi suma de:
• 150 de lei pentru tichetele acordate lunar,
• 300 de lei/eveniment, pentru cele acordate ocazional.
Tichetele culturale pot fi emise atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic, valoarea nominala a unui tichet cultural fiind de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei.
Costurile legate de emiterea biletelor de valoare pe suport hartie si/sau pe suport electronic se suporta integral de angajatori. Angajatorul care achizitioneaza direct de la o unitate emitenta necesarul de bilete de valoare pe suport hartie achita atat contravaloarea nominala a acestora, stabilita potrivit legii, cat si costul imprimatului reprezentand biletul de valoare pe suport hartie.
Biletele de valoare pot fi utilizate doar pe teritoriul Romaniei, in termenul de valabilitate si numai pentru achizitionarea bunurilor si serviciilor pentru care au fost emise.
Sursa: contabilul.ro
Data aparitiei: 21 decembrie 2018