2016 > Impozitarea conventiilor civile

2016 > Impozitarea conventiilor civile

De la 1 ianuarie 2016 se aplica reguli noi privind conventiile civile. In concret, vom vedea care este regimul juridic si fiscal al unei persoane care are contract de agent in asigurare (incheie asigurari in numele societati de brokeraj) cu o persoana juridica – broker de asigurare. Discutam astfel despre ce contributii plateste, cine face retinerile si ce regim juridic ar trebui sa aiba, cu mentiunea ca pana anul anterior (2015) retinerea si virarea impozitelor o facea firma de brokeraj, iar agentul de asigurare avea depusa declaratia 020 la ANAF.

Impozitarea veniturilor realizate din contractul de agent nu mai este reglementata distinct in noul Cod fiscal si nici nu este foarte exact identificata intr-un proiect normativ.

In acest sens, se considera ca impozitarea veniturilor din contracte civile se va realiza in anul 2016 pe seama veniturilor din alte surse, conform prevederilor de la art. 114 alin. (1) si alin. (2) lit. g) din noul Cod fiscal, dupa cum urmeaza:

„(1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a)-h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu.”

„(2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri: (…)
g) veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II – Venituri din activitati independente si cap. VII – Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;”.

In ciuda exprimarii deficitare a temeiului normativ, se considera ca aceste contracte civile sunt reglementate la impozitare de prevederea amintita.

In acest sens, la data platii contractului impozitul se retine prin stopaj la sursa in procent de 16% si se plateste la bugetul de stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare.

Ca si regula generala, veniturile din alte surse sunt supuse contributiei la asigurarile de sanatate, in procent de 5,5%, conform art. 155 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal. Acest lucru este aplicabil cu caracter general si face referire mai exact la aplicarea din anul 2017, deoarece pentru anul 2016, exista o derogare.

Daca in anul 2016 persoana fizica realizeaza venituri din contracte civile, si in acelasi timp este salariata sau realizeaza venituri din activitati independente, nu mai datoreaza aceasta contributie la plata asigurarii de sanatate, conform art. 177 alin. (3) din noul Cod fiscal.

Pentru aceste venituri, nu se datoreaza contributia la pensii, conform noului Cod fiscal.

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 05 ianuarie 2015

Leave a Reply