20 mai > Legea cash-back
De astazi, 20 mai 2016, legea cash-back intră în vigoare. Comercianţii care înregistrează o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro pe an (vechiul prag era de 100.000 de euro) vor fi obligaţi să îşi instaleze POS-uri, să accepte plata cu cardul (obligatoriu) si să elibereze numerar la cererea clienţilor deţinători de carduri, maximum 200 de lei.
Legea cash-back va duce la creșterea substanţiala a numărului de comercianţi/autoriţăti publice locale care vor fi obligate să accepte plata cu cardul. Pană în prezent, plata era optională.
Micii comercianți din mediul rural care vor oferi și serviciul de cash-back, vor putea sa încaseze și o parte din comisioanele bancare, la fel cum se întampla când clienții retrag bani de la bancomat.
Legea prevede posibilitatea ca firmele să acorde clienților lor, atunci când aceștia cumpără bunuri sau servicii, sa acorde avansuri in numerar de pană la 200 de lei. Pentru această facilitate este nevoie să se încheie un contract cu emitenţii de carduri. Magazinele care vor intra în acest sistem trebuie sa anunte, iar în situatia în care nu au suficiente lichiditati, trebuie sa-i dea solicitantului cati bani au la dispozitie. In caz contrar, risca amenzi de peste 5.000 de lei. Avansul va fi evidentiat distinct pe bonul fiscal.
Comisionul ce poate fi perceput titularului de card va fi de maxim 1% din suma încasată. Băncile vor fi obligate să instaleze POS-uri la cererea comercianților, în cel mult 30 de zile de la solicitarea acestora. Sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor vor fi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei.
Implementarea acestui proiect inseamna costuri pentru băncile. Acestea nu au prezenţă importanta în mediul rural
Sursa: bankingnews.ro
Data aparitiei: 20 mai 2016