Tratament TVA contracte de sponsorizare societati de tip micro
De la 01 aprilie 2018 s-au introdus facilitati fiscale si pentru microintreprinderile care efectueaza sponsorizari. In aceste conditii tot mai multe entitati incheie astfel de contracte.
In cazul platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, pot fi deduse, in limita de 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective, doar sponsorizarile efectuate potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive.
Vom vedea in continuare ce obligatii au cu privire la TVA persoanele care efectueaza sponsorizari.
In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015 si normele metodologice date in aplicarea acestuia bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 0,5% din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate. Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.
Astfel, in ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata se disting urmatoarele:
1. se stabileste valoarea sponsorizarilor constand in bunuri pentru care s-a dedus TVA. Nu se iau in calcul sponsorizarile acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa.
2. se determina plafonul in limita caruia sponsorizarile nu sunt considerate livrare de bunuri din punct de vedere al TVA. Plafonul este de 0,5% din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate.
3. daca plafonul nu este depasit acordarea bunurilor in cadrul actiunilor de sponsorizare nu constituie livrare de bunuri iar societatea nu are obligatia de a colecta TVA.
4. daca plafonul este depasit, valoarea care depaseste este considerata livrare de bunuri, se emite o autofactura prin care se colecteaza TVA. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv. Aceasta se inregistreaza prin formula contabila 635=4427.
Sursa: contabilul.ro
Data aparitiei: 20 iunie 2018