Totul despre contul 542

Totul despre contul 542

542 se foloseste ori de cate ori un salariat sau un administrator iau bani din casa sau din banca pentru o deplasare.

Unicitate

In cazul in care aveti mai mult de 1 (un) salariat sau 1 administrator, este bine sa folositi analitice pentru acest cont. In felul acesta veti sti in orice moment cat ati dat si cat trebuie sa recuperati in casierie. Nu puneti avansurile la gramada, intr-un singur cont, pentru ca nu veti avea niciodata o situatie reala a deplasarii banilor.

La inchiderea de luna – preferabil inainte de aceasta – verificati soldul contului 542 si vedeti daca cei care au luat bani au adus si documentele justificative corespunzatoare. Mai exact, veti afla daca si-au facut decontul sau nu. In situatia in care nu aveti documente, instiintati-i in scris pe respectivii, iar daca situatia o cere, opriti-le diferenta de bani pe statul de plata – unii sunt atat de delasatori, incat au impresia ca departamentul de contabilitate este obligat sa produca documente pe banda rulanta, inclusiv sa le scrie deconturile sau ordinele de deplasare.

Inregistrari contabile

Daca intre timp ati primit de la salariati vreo factura pe care acestia au achitat-o cu cardul firmei, direct, faceti urmatoarele inregistrari:

6xx      = 401

4426

Daca factura are TVA nedeductibil, mai faceti si urmatoarea inregistrare:

6xx         =   4426

Ca sa inchideti factura, faceti:

401     =     542

La extrasul de cont faceti:

542    =  5121

sau

542    =   5131

Pentru ca la extras veti avea toate cheltuielile achitate cu cardul de firma, de catre salariatul / administratorul respectiv.

In felul acesta ii obligati pe toti salariatii, administratorii de firma, sa faca un decont corect, care sa contina toate cheltuielile facute de ei din avansul primit. Altfel, multi vor face decont cand isi vor aminti, peste luni de zile, iar facturile vi le vor fi dat intre timp. Daca facturile au fost platite cash, dar nu au fost atachate unui decont si le puneti direct pe cheltuiala, este clar ca decontul va fi denaturat cu suma respectiva.

Sursa: contzilla.ro

Data aparitiei: 13 august 2013

Leave a Reply