Tichetele de vacanta

Tichetele de vacanta

Dupa ce Camera Deputatilor a anuntat introducerea unor tichete de vacanta pentru angajatii bugetari, ANAT spune ca initiativa are un efect moderat. 

Astfel, tichetele de vacanta pentru salariatii Institutiilor Publice vor aduce un surplus de aproximativ 25.000 de turisti, in timp ce daca ar fi fost scutite de impozite ar fi avut un efect de cinci ori mai mare, conform ANAF.

„Nu am textul proiectului de lege in fata, dar, ca noutate, stiu ca se elimina intermediarul – societatile de tichete, care ar fi luat un comision in plus. Din cate stiu, nu s-a revenit la forma initiala a ordonantei din 2009, cand si angajatorul, si angajatul erau scutiti de taxe. Cred ca aceasta masura va duce la o crestere in turism, dar nu atat de mare pe cat ar fi fost daca se eliminau impozitele”, a declarat agentiei MEDIAFAX Alin Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Tichetele de vacanta pe care urmeaza sa le primeasca angajatii de la stat vor fi scutite de plata contributiilor sociale, vor fi deductibile de la plata impozitului pe profit, dar vor fi impozitate pe venit.

„In forma in care este acum, probabil ca vor veni in plus in statiunile din tara aproximativ 250.000 de turisti”, a mai spus Burcea. El a completat ca Ministerul Finantelor nu intelege ca voucherele, daca ar fi fost scutite integral de taxe, ar fi fost oricum „purtatoare” de TVA si ar fi dus la o crestere a incasarilor la buget.

Camera Deputatilor a decis marti ca institutiile publice, regiile autonome, societatile si companiile nationale sa poata acorda angajatilor vouchere de vacanta o data pe anin valoare de maximum 6 salarii bruteminime pe economie, cu care pot fi cumparate pachete de servicii in unitati de turism autorizate, pentru vacante reduse.

Atentie! Voucherele de vacanta se vor emite numai online si vor fi suportate integral de angajatori.

Prestarea serviciilor achizitionate prin intermediul voucherelor se va face in unitatile turistice autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism, iar comisionul maxim perceput de aceste agentii nu va putea depasi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.

Angajatul care va beneficia de vouchere de vacanta nu va mai primi prime de vacanta sau bilete de odihna!

Sursa: infoinstitutii.ro

Data aparitiei: 14 iulie 2014

Leave a Reply