Speta: Venituri nerezidenti si regim special de scutire

Speta: Venituri nerezidenti si regim special de scutire

Avem o societate (agentie de turism) care plateste facturi de cazare si avion furnizorilor externi.

Vom vedea, mai intai, daca este necesar certificat de rezidenta in contextul amintit.

Contabilizarea se face dupa cum urmeaza:
– facturile primite 461=401, facturile emise 411=461 si comisionul 411=704.
Se inregistreaza corect 411=461 sau trebuie 411=462 si apoi 462=461?

Pentru depasirea plafonului de TVA este corect ca firma sa ia in considerare doar ce se trece prin 704?

1. In conformitate cu prevederile art. 115 lit. k) din Codul fiscal sunt venituri impozabile obtinute din Romania veniturile din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori.

Raportand serviciile de cazare si transport la enumerarea de mai sus se poate concluziona ca acesta nu se plaseaza in sfera celor pentru care veniturile realizate fac obiectul impunerii in Romania, presupunand ca serviciul se presteaza in strainatate si nu in Romania.

In aceste conditii consideram ca veniturile realizate de catre nerezidenti care decurg din serviciile de cazare si transport nu fac obiectul impunerii in Romania, platitorul de venit neavand nici o obligatie declarativa ori de plata cu privire la acestea, nefiind necesara nici prezentarea certificatului de rezidenta fiscala deoarece veniturile vor face obiectul impunerii doar in statele de rezidenta ale nerezidentilor.

2. In ceea ce priveste aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderile mici reglementat de art. 152 din Codul fiscal si de pct. 61 si 62 din Normele metodologice de aplicare subliniem ca acesta se determina in conformitate cu dispozitiile de mai sus si nu in temeiul prevederile OMFP 1802/2014 desi, desigur ca prin intermediul contului 704 se tine evidenta veniturilor din servicii prestate.

Din acest motiv alin. (2) al art. 152 defineste in mod particular modul de determinare a cifrei de afaceri pentru aplicarea regimului special de scutire cuprinzand doar o serie de venituri si exceptand altele. In acest sens, pct. 62. alin. (1) din Normele metodologice instituie obligatia distincta in sarcina persoanelor care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.

Asadar, urmarirea incadrarii in plafonul de 65.000 euro prevazut la art. 152 nu se realizeaza in concordanta cu inregistrarile efectuate in contul 704 ci pe baza elementelor enumerate la art. 152 alin. (2) si a celor detaliate in cadrul pct. 61 alin. (1) – (4) din Normele metodologice de aplicare.

In ceea ce priveste utilizarea conturilor 461 sau 462 consideram ca inregistrarea facturilor emise de catre furnizorii externi trebuie sa se realizeze prin intermediul contului 462 Creditori diversi in timp ce pentru factura clientului sa se inregistreze:

411 = %
Clienti 704 venituri din servicii prestate cu valoarea comisionului
462 creditori diversi

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 29 septembrie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor