Speta: Vanzare serviciu informatic catre nerezidenti

Speta: Vanzare serviciu informatic catre nerezidenti

Avem o societate platitoare de TVA care achizitioneaza de la o firma din SUA certificate serviciu informatic pentru care primeste o factura pe internet in dolari fara TVA. Certificatele se vand catre clientii din Romania.

Stabilim care este monografia pentru inregistrarea facturii in contabilitate si cum se declara in decontul de TVA si daca se inregistraza in 390. De asemenea, vom vedea daca se declara si achita impozit pe nerezidenti.

Potrivit art. 7 pct 28 lit. b) din Codul fiscal termenul redeventa reprezinta orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele: brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software.

Textul legal precizeaza ca nu se considera redeventa, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, fara alte modificari decat cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia. De asemenea, nu va fi considerata redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitia in intregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator.

Avand in vedere dispozitiile de mai sus si analiza efectuata asupra naturii serviciului cumparat si revandut (este insa necesara o cercetare detaliata a conditiilor de furnizare a serviciului) consideram ca suma platita nu trebuie sa faca obiectul impunerii in conditiile art. 113 si urmatoarele (art. 115 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal referitoare la impozitarea veniturilor obtinute din Romania de catre nerezidenti deoarece nu sunt indeplinite nici conditiile prevazute la art. 115 alin. (1) lit. k).

Din punct de vedere al TVA, avand in vedere natura serviciului acesta va fi impozabil in Romania prin aplicarea prevederilor art 133 alin. (2) din Codul fiscal potrivit carora locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Astfel,  persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania este stabilita de art. 150. Alin. (2) al acestui articol stabileste ca taxa este datorata de orice persoana impozabila, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2). Art. 157 alin. (2) din Codul fiscal stabileste pentru situatiile prevazute la de art. 150 alin. (2) ca persoana impozabila va evidentia in decont taxa aferenta serviciilor achizitionate in beneficiul sau atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.

Asadar, in conformitate cu dispozitiile legale de mai sus serviciul va fi impozabil in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa care presupune efectuarea inregistrarii contabile 4426 = 4427 in timp se achizitia serviciului va presupune inregistrarea contabila 628 = 401.

Nefiind astfel o achizitie intracomunitara de bunuri operatiunea nu face obiectul declararii in Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri 390 in schimb este necesara evidentierea in decontului lunar de TVA, declaratia 300, la randul 7 – Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa) si randul 20 – Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd.18 si 19, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa).

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 15 decembrie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor