Speta: Vanzare online – factura in colet

Avem o societate care are ca obiect de activitate comertul online si vinde atat in tara, cat si in strainatate catre persoane fizice in cea mai mare proportie. Vom vedea daca este obligatoriu pentru firma sa printeze si sa includa factura catre persoane fizice in colet sau daca este suficient daca aceasta apare in contul clientului de unde poate fi descarcata.
Mai exact, vom vedea daca vanzarea in strainatate functioneaza pe acelasi principiu ca si in Romania in ceea ce priveste includerea facturii in colet.
Referitor la facturi, Art.155 alin.(1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal prevede ca sunt considerate facturi documentele sau mesajele emise pe suport de hartie sau in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in acest articol.
Prevederile din Codul fiscal privind modul de emitere a facturilor sunt valabile atat pentru livrarile interne, cat si pentru cele externe.
Astfel, este corect fie sa listati si sa includeti in colet factura pe suport de hartie, cu respectarea prevederilor Art.155 alin.(19) sau dupa caz alin.(20) din Legea nr.571/2003 Cod fiscal, fie sa transmiteti factura clientului in format electronic, cu respectarea conditiilor privind factura electronica.
Prin factura electronica se intelege factura care a fost emisa si primita in format electronic si care face obiectul acceptarii in acest format de catre destinatar.
De asemenea, Art.155 alin.(24)- (25) din Legea nr.571/2003 Cod fiscal si Normele de aplicare ale Art.155 alin.(25) mentioneaza urmatoarele:
„Art.155 alin.(25)
76. (1) Pentru ca o factura sa fie considerata factura electronica, aceasta trebuie sa fie emisa si primita in format electronic, tipul formatului electronic al facturii fiind optiunea persoanelor impozabile. Formatul electronic al unei facturi poate fi, de exemplu, de tip „xml”, „pdf”.
(2) In sensul art. 155 alin. (3) din Codul fiscal, facturile create pe suport hartie care sunt scanate, trimise si primite in format electronic sunt considerate facturi electronice. Facturile create in format electronic, de exemplu, prin intermediul unui program informatic de contabilitate sau a unui program de prelucrare a textelor, trimise si primite pe suport hartie nu sunt considerate facturi electronice.
(3) Acceptarea de client a facturii electronice poate include orice acord scris, formal sau informal, precum si un accept tacit, cum ar fi faptul ca a procedat la procesarea ori plata facturii electronice. Acceptul clientului de a utiliza factura electronica reprezinta confirmarea acestuia ca detine mijloacele tehnice necesare primirii facturii electronice, precum si ca are capacitatea de a asigura autenticitatea originii, integritatea continutului si lizibilitatea facturii.
(5) Integritatea continutului unei facturi in sensul art. 155 alin. (24) din Codul fiscal trebuie asigurata atat de furnizor/prestator, cat si de beneficiar, daca acesta este persoana impozabila. Fiecare in mod independent poate sa aleaga metoda prin care sa isi indeplineasca aceasta obligatie sau ambii pot conveni sa asigure integritatea continutului, de exemplu, prin intermediul unei tehnologii precum EDI sau prin semnatura electronica avansata. Persoana impozabila poate sa aleaga sa aplice, de exemplu, controale de gestiune care sa creeze o pista fiabila de audit intre factura si livrare/prestare sau tehnologii specifice pentru asigurarea integritatii continutului facturii.
Integritatea continutului unei facturi nu are legatura cu formatul facturii electronice, factura putand fi convertita de catre beneficiar in alt format decat cel in care a fost emisa, in vederea adaptarii la propriul sistem informatic sau la schimbarile tehnologice ce pot interveni de-a lungul timpului. In situatia in care beneficiarul opteaza pentru asigurarea integritatii continutului prin folosirea unei semnaturi electronice avansate, la convertirea unei facturi dintr-un format in altul, trebuie sa se asigure trasabilitatea modificarii. In sensul prezentelor norme, prin forma se intelege tipul facturii, care poate fi pe suport hartie sau electronic, iar formatul reprezinta modul de prezentare a facturii electronice.”
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 11 martie 2015