Speta TVA: Rezultat inspectie fiscala

Speta TVA: Rezultat inspectie fiscala

Analizam mai jos cazul unei societati careia i-a fost facturata in mai 2011 o garantie pentru un spatiu inchiriat, TVA inclus. Factura a fost stornata in ianuarie 2013 si emisa din nou tot cu TVA in ianuarie 2013 pe un alt locator. In septembrie 2013, in urma inspectiei fiscale, TVA-ul aferent garantiei de chirie, in valoare de 32.000 ron a fost respins si au fost calculate majorari si penalitati in cuantum de aproximativ 13.000 ron.

Vom vedea care sunt inregistrarile contabile pentru respingerea de TVA si la ce rand se va completa in decontul de TVA. Totodata, vom vedea care sunt inregistrarile pentru penalitati si majorari, precum si ce alte obligatii declarative are societatea.

Dupa finalizarea controlului, organele de inspectie intocmesc raportul de inspectie fiscala si, in baza acestuia, vor emite si Decizia de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala pentru persoane juridice.

Suma de TVA de plata stabilita suplimentar prin decizia de impunere va fi operata in fisa pe platitor a contribuabilului de catre organul fiscal.

Asadar, suma suplimentara nu mai trebuie raportata de catre societate prin deocntul de TVA, ci trebuie doar achitata de catre aceasta.

Desi diferenta stabilita de organele de inspectie fiscala se refera la un TVA dedus eronat din factura de la furnizor, inregistrarea acestei sume nu va afecta conturile de TVA deductibil sau TVA colectat.

Suma respectiva nu este aferenta unor operatiuni curente din luna curenta, ci este considerata, mai degraba, o „penalizare” din partea organului fiscal, dar nu in sensul penalitatii stabilite de codul de procedura fiscala.

In ceea ce priveste declaratiile 394 depuse pentru lunile in care ati primit facturile cu TVA, acestea nu vor suferi rectificari, deoarece facturile respective, la momentul cind au fost emise de catre furnizor, chiar daca in mod incorect, au fost declarate prin 394 la livrari si de catre acesta.

Practic, in acest moment, facturile sint declarate si ramin declarate atit de furnizor, cit si de beneficiar, indiferent daca au fost intocmite in mod eronat, cu TVA, de catre furnizor.

Reglarea acestei situatii se poate face doar de catre furnizor, incepind de la acest moment, prin emiterea unei facturi de stornare a facturii emise cu TVA si prin emiterea altei facturi fara TVA.

In 394, factura de stornare va fi declarata in luna in care a fost emisa, iar factura fara TVA nu se va declara.

Ca urmare a efectuarii procedurii de reglare efectuata de furnizor, prin emiterea celor doua facturi, va rezulta o suma de incasat de catre societatea dvs de la furnizor, egala cu TVA dedusa initial in mod eronat.

Inregistrarile contabile pentru suma de TVA stabilita suplimentar de plata de catre organele de control si pentru majorari si penalitati sint urmatoarele, efectuate la data comunicarii deciziei de impunere:

– pentru TVA:

635/analitic TVA stabilit la control = 4423  32.000 lei

si plata acestuia: 4423 = 5121  32.000 lei.

Daca aceasta suma nu este achitata la bugetul de stat pina la depunerea deocntului de TVA pentru luna in care se face inregistrarea contabila (termenul legal pina la care trebuie achitata suma stabilita suplimentar se mentioneaza in Decizia de impunere), se va trece in decontul de TVA pe rindul 36 „Diferente de TVA de plata stabilite de inspectia fiscala prin decizie comunicata si neachitate pina la data depunerii decontului de TVA”. Mentionam ca raportarea sumei la acest rind, in cazul in care nu este achitata pina la data depunerii decontului, nu va afecta suma din fisa pe platitor. Am mentionat in incipit ca suma stabilita suplimentar va fi inregistrata in fisa pe platitor de catre organul fiscal.

– pentru majorari sin penalitati:

6581 = 4481  13.000 lei

si plata acestora la buget:  4481 = 5121  13.000 lei.

Aceasta suma nu se va raporta prin decontul de TVA sau prin 394.

Pentru plata majorarilor si penalitatilor aferente TVA exista cont iban distinct.

Din punct de vedere fiscal, ambele cheltuieli sint nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Baza legala:

– art. 21 alin. (4) litera b) din codul fiscal;

– art. 86 si 109 din Codul de procedura fiscala;

– OPANAF 1021/2013 privind aprobarea modelului si continutului formularului „Decizie de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala pentru persoane juridice”;

– instructiuni pentru completarea deecontului de TVA (300) aprobate prin OPANAF 1790/2012.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 28 octombrie 2013

Leave a Reply