Speta: TVA pentru achizitii si servicii intracomunitare

Speta: TVA pentru achizitii si servicii intracomunitare

O societate neplatitoare de TVA care si-a luat cod fiscal de TVA pentru achizitii si servicii intracomunitare. Societatea presteaza servicii catre un client din Germania. Ce cod fiscal se foloseste in relatia cu partenerul din Germania? Cum se intosmeste factura de prestari servicii in ceea ce priveste TVA-ul?

In ce declaratii trebuie sa se includa aceasta factura? Exista obligatii de plata in urma emiterii acestei facturi?

Codul de inregistrare in scopuri de TVA obtinut ca urmare a inregistrarii speciale in scop de TVA conform art. 153^1 „Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri sau pentru servicii” se utilizeaza doar pentru raportarea operatiunilor intracomunitare realizate.

Astfel, pentru facturarea serviciilor catre partenerul din Germania trebuie sa se utilizeze acest cod special de TVA, valid VIES, valabil pentru operatiuni intracomunitare.

In conditiile in care firma din Germania va comunica un cod valid de TVA verificabil in VIES, atunci societatea va emite o factura fara TVA, operatiunea fiind neimpozabila in Romania si impozabila la beneficiar, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Asadar, societatea va emite o factura fara TVA – cu mentiunea „taxare inversa la beneficiar”sau „neimpozabil in Romania”.

Operatiunea se va declara in Declaratia 390 cu cod P si se va depune pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii, catre beneficiarul din Germania. Pentru prestarile de servicii intracomunitare, nu exista obligatii de plata.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 26 mai 2015

Leave a Reply