Speta: TVA la incasare

Speta: TVA la incasare

Dorim sa vedem cum punem in practica operatiunile cu TVA la incasare care genereaza TVA deductibil sau colectat. Vom vedea astfel, in cazul in care sunt anterioare perioadei de raportare, daca se inregistreaza in jurnale si in D300.

Daca suntem in sistemul TVA la incasare, in jurnalul de cumparari  sau vanzari pentru TVA se vor inregistra toate facturile primite/emise, indiferent ca sunt achitate/incasate sau nu.
In jurnalul de cumparari/vanzari trebuie sa exista coloane separate, unde se inscrie documentul de plata/incasare a facturii, suma platita/incasata (baza si TVA) pentru care exista drept de deducere/ tva colectata  si valoarea ramasa neachitata (baza si TVA) pentru care nu se va deduce TVA si valoarea ramasa neincasata pentru facturile emise (baza si TVA) pentru care nu se colecteaza TVA.
Pe pagina de internet a Ministerului de finante la Sectiunea Info TVA au fost postate modele privind Jurnalele de TVA (actualizate cu TVA la incasare) pe care le putem descarca gratuit de la adresa de web: http://www.mfinante.ro/TVAincasare.html.
De asemnea, pentru fiecare perioada fiscala, in decontul de TVA (cod 300) exista informatii de completat privind TVA neexigibila, care trebuie preluate din  Jurnalele de TVA.
Operatiunile care devin exigibile in perioada de raportare (luna/trimestru) se inregistreaza in decontul de TVA (cod 300), de exemplu la rd.9 pentru livrari/prestari de servicii cu cota de 19% si la rd. 22 pentru achizitii cu cota de 19%.
Numai daca operatiunile respective, au fost omise la declarare in perioada de raportare, in care au devenit exigibile, vor fi raportate in decontul de TVA (cod 300) la randurile de regularizari taxa colectata si taxa dedusa, dupa caz.
Sursa: infotva.ro
Data aparitiei: 15 septembrie 2017

Leave a Reply