Speta: TVA de rambursat respins de control

Speta: TVA de rambursat respins de control

Dorim sa vedem care este monografia contabila pentru TVA de rambursat cu control ulterior, respins la control, pentru care s-a depus contestatie si care se afla in curs de solutionare a contestatiei.

Monografie contabila:
6812 Cheltuieli de exploatare privind provizioanele – analitic provizioane pentru litigii” = 1511 „Provizioane pentru litigii” cu intreaga suma TVA pentru care s-a depus contestatie. Cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

La solutionarea litigiului, se va proceda la anularea provizionului:
1516 „Provizioane pentru litigii” cu intreaga suma aflata in analiza instantei de judecata competenta. = 7812 ” Venituri din provizioane….” Venitul este neimpozabil la calculul impozitului pe profit.

Diferentele de TVA, penalitati si majorari de intarziere constate de catre organele fiscale, in urma controlului fiscal, afrente anilor precedent, se vor inregistra prin urmatoarea formula contabila:

 117 Rezultat reportat=%
4481 Alte datorii fata de bugetul statului -majorari
4423 TVA de plata

Diferentele stabilite in urma unui control fiscal se inregistreaza in luna in care s-a incheiat actul administrativ fiscal, iar pentru diferentele din anul respectiv se vor face urmatoarele inregistrari contabile:

6581 Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate = 4423 TVA de plata

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 14 septembrie 2016

Leave a Reply