Speta: TVA amanat in vama

Speta: TVA amanat in vama

In baza prevederilor art.157 alin(4) din legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se obtine certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoare adaugata (TVA) pentru operatiunile de import cu punere in libera circulatie de bunuri pe teritoriul Romaniei.

Urmeaza astfel sa stabilim cum se inregistreaza in contabilitate TVA-ul amanat din DVI si in ce coloane din jurnalul de cumparari se inregistreaza aceste valori,precum si daca exista obligatii suplimentare de evidenta sau declarare.

Conform legislatiei nu avem precizat in mod expres procedura de inregistrare contabila pentru TVA amanata in vama. Presupunand ca societatea dumneavoastra conduce contabilitatea conform OMFP 3055/2009, putem avea urmatoarele inregistrari contabile:

4428 „TVA neexigibila” = 462 „Creditori diversi” – inregistrarea are in vedere functionarea conturilor conform planului de conturi astfel: in debitul contului 4428 se va inregistra TVA neexigibila ce va deveni deductibila la data platii iar in creditul contului 462 se evidentiaza obligatiile de plata viitoare pentru TVA.

Actualul cadru normativ privind formatul jurnalului de cumparari este dat de OMFP 1372/2008. Nici jurnalul propus de autoritati nu cuprinde o rubricatie aferenta TVA amanata in vama, prin urmare va recomandam sa introduceti dumneavoastra o coloana suplimentara in care sa evidentiati aceasta taxa.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 05 mai 2014

Leave a Reply