Speta: Tratament furnizori – societate in insolventa

Speta: Tratament furnizori – societate in insolventa

Avem ca subiect o societate in insolventa aflata in perioada de observatie, cu precizarea ca inca nu s-a aprobat planul de reorganizare.

Stabilim astfel daca se pot inregistra in bilant la datorii mai mari de 1 an furnizorii care sunt inscrisi la masa credala si urmeaza a se plati in urma reorganizarii.

Conform Reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul nr. 1802/2014 (pct. 361 si urmatoarele) , o datorie trebuie clasificata ca datorie pe termen scurt, denumita si datorie curenta, atunci cand:

a)se asteapta sa fie decontata in cursul normal al ciclului de exploatare al entitatii; sau
b)este exigibila in termen de 12 luni de la data bilantului.

Daca o entitate preconizeaza si are posibilitatea sa refinanteze sau sa reinnoiasca o obligatie pentru cel putin douasprezece luni dupa perioada de raportare conform unei facilitati de imprumut existente, ea clasifica obligatia ca fiind pe termen lung chiar daca, in caz contrar, ar fi trebuit sa fie achitata intr-o perioada mai scurta. In situatiile in care refinantarea sau reinnoirea obligatiei nu ar fi la indemana entitatii (de exemplu atunci cand nu exista un acord de refinantare), entitatea nu ia in calcul potentialul de refinantare a obligatiei si clasifica obligatia drept curenta.

In ceea ce priveste imprumuturile clasificate ca datorii curente, daca urmatoarele evenimente au loc intre finalul perioadei de raportare si data cand situatiile financiare sunt autorizate pentru emitere, acele evenimente sunt prezentate ca evenimente ce nu conduc la ajustarea situatiilor financiare:

a)refinantarea pe termen lung;
b)rectificarea unei incalcari a unui acord de imprumut pe termen lung; si
c)acordarea de catre creditor a unei perioade de gratie pentru a rectifica o abatere dintr-un acord de imprumut pe termen lung care se termina la cel putin douasprezece luni dupa perioada de raportare.

Datoriile pe termen lung sunt sume care trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an si care imbraca forma de : imprumuturi din emisiuni de obligatiuni si prime de rambursare a acestora, credite bancare pe termen lung si mediu, sumele datorate entitatilor afiliate, entitatilor asociate si entitatilor controlate in comun, alte imprumuturi si datorii asimilate, precum si dobanzile aferente acestora.

Totodata, conform pct. 49 alin. (4) din aceleasi reglementari entitatile aflate in lichidare, potrivit legii, prezinta acest fapt in declaratia care insoteste situatiile financiare anuale. In scopul prezentarii bilantului, acestea procedeaza la reclasificarea creantelor pe termen lung in creante pe termen scurt, respectiv a datoriilor pe termen lung in datorii pe termen scurt.

In consecinta, datoriile comerciale (furnizori) se vor prezenta in situatiile financiare anuale ca datorii pe termen scurt (totodata si la datorii restante in formularul 030 din situatiile financiare).

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 08 octombrie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor