Speta: Transportul salariatilor
O firma doreste sa deconteze contravaloarea transportului salariatilor la si de la locul de munca, atat pentru cei cu domiciliul in Bucuresti, unde se afla sediul societatii, cat si pentru cei cu domiciliul in afara Bucurestiului.
Conform prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal nu sunt venituri impozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, cheltuielile suportate de angajator pentru transportul salariatilor astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Asadar, cheltuielile suportate de angajator pentru transportul salariatilor la si de la locul de munca reprezinta venit neimpozabil pentru salariat si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale in conditiileprevazute de contractul de munca.
Potrivit art. 76 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal nu sunt venituri impozabile, in intelesul impozitului pe venit contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatiiisi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
Astfel, daca salariatii au resedinta in alta localitate decat aceea in care au locul de munca, angajatorul poate suporta contravaloarea transportului daca nu le asigura locuinta sau nu suporta contravaloarea chiriei. Contravaloarea transportului suportata de angajator nu intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale. In acest caz, nu este necesara reglementarea in contractul de munca. Evident sunt necesare documente justificative pentru efectuarea transportului.
In consecinta, in cazul salariatilor care au domiciliu sau resedinta in localitatea in care au locul muncii este necesara prevederea in contractual de munca a decontariitrensportului si a modalitatii in care efectueaza transportul decontat cum ar fi cu mijloacele de transport, cu autoturismul propriu, etc.
Decontarea transportului se efectueaza pe baza de decont de cheltuieli la care se ataseaza documentele justificative ale efectuarii platii.
In ceea ce priveste deductibilitatea in baza art. 25 alin. (3) lit b) pct. 4 din Codul fiscal, cheltuielile cu transportul salariatilor la si de la locul de munca sunt deductibile limitat in limita de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.
Sursa: contabilul.ro
Data aparitiei: 02 octombrie 2018