Speta: Transfer marfa, nota de receptie

Speta: Transfer marfa, nota de receptie

Pentru o societate cu mai multe magazine in acelasi judet, gestiunea se tine valoric. Marfa se transfera de la un magazin la altul pe baza avizului de expediere completat in 3 exemplare:

– 1 exemplar ramane la gestiune care transfera marfa (se descarca pe baza avizului)
– 1 exemplar la gestiune care primeste marfa (se incarca in gestiune)
– 1 exemplar la contabilitate (pentru inregistrarea in contabilitatea.)

Vom vedea daca in acest caz trebuie sa se intocmeasca si Nota de receptie sau daca se poate incarca in gestiune pe baza avizului de insotire a marfii. Se mentioneaza ca pretul de vanzare nu se modifica.

Conform punctului  1.a) din Ordinul 3512/2008 privind documentele financiar contabile, Nota de receptie si constatare de diferente serveste ca:

– document pentru receptia bunurilor aprovizionate;

-document justificativ pentru incarcare in gestiune;

-document justificativ de inregistrare in contabilitate.

De asemenea, la punctul  1. b) Ordinul 3512/2008 mentioneaza ca Nota de receptie si constatare de diferente se foloseste ca document de receptie obligatoriu numai in cazul bunurilor materiale cuprinse intr-o factura sau aviz de insotire a marfii, care fac parte din gestiuni diferite.

Prin urmare, chiar daca intocmiti avizul de insotire a marfii in trei exemplare,va incadrati  in prevederile punctului 1.b) mentionat mai sus, prin care bunurile materiale cuprinse in avizul de insotire a marfii fac parte din gestiuni distincte, de aceea este necesar sa intocmiti Nota de receptie si constatare de diferente pentru receptia bunurilor aprovizionate, respectiv pentru incarcare in gestiune.

Sursa: fiscalitatea.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 14 iulie 2014

Leave a Reply