Speta: Tichete de masa

Speta: Tichete de masa

Analizam prin randurile urmatoare cazul unei salariate care a intrat in concediu prenatal incepand cu 15 septembrie.

Pentru luna septembrie i s-au comandat la inceputul lunii toate tichetele de masa aferente zilelor lucratoare din acesta luna. Vom stabili cum si cand este corect sa se regleze acele tichete acordate si necuvenite.

Art. 5 alin. (1) din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, prevede ca angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, in conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.

Art. 15 din Norma de aplicare prevede ca numarul de tichete utilizate de un salariat intr-o luna este cel mult egal cu numarul de zile lucratoare in care este prezent la lucru in unitate si nu poate depasi numarul de zile lucrate, potrivit art. 11, stabilit de angajator.

Art. 16 din acelasi act normativ prevede ca se interzice salariatului:

– utilizarea tichetelor de masa pentru achizitionarea altor produse decat cele alimentare;
– primirea unui rest de bani la tichetul de masa, in cazul in care suma corespunzatoare produselor alimentare solicitate este mai mica decat valoarea nominala a tichetului de masa;
-comercializarea tichetelor de masa in schimbul unor sume de bani;
-utilizarea unui numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate, stabilite potrivit art. 15.

Potrivit art. 11 din Normele metodologice de aplicare a Legii 142/1998, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea si nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea.

Perioada in care salariata se afla in concediu medical nu este considerata perioada lucrata.

In baza acestor prevederi legale salariata are obligatia sa restituie contravaloarea tichetelor de masa utilizate in plus, inclusiv costul imprimatelor acestora. Astfel, se recupereaza de catre angajator, din drepturile salariale cuvenite salariatei pe luna septembrie, contravaloarea tichetelor de masa utilizate in plus (art. 16 din Normele metodologice de aplicare a Legii 142/1998 aprobate prin Norma 5/1999).

Sursa: blogulspecialistului.ro

Data aparitiei: 24 octombrie 2013

Leave a Reply