Speta: Tichete cadou acordate angajatilor

Speta: Tichete cadou acordate angajatilor

Avem o societate care doreste sa introduca doua evenimente sociale pentru care sa se acorde tichete cadou angajatiilor. Un eveniment ar fi ziua societatii, iar celalalt sarbatorirea zilei de nastere a angajatilor. Este corect ca pentru tichetele acordate in acest mod sa nu se platesca contributii sociale si impozit pe salariu? Societatea se incadreaza in 5% din fondul de salarii cu aceste cheltuieli.

Potrivit art. 15 alin. (1) din Legea 165/2018, tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate, ocazional, angajatilor, pentru cheltuieli sociale. Conform art. 11 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, din 28.12.2018, angajatii pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale.
Tichetele cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, reprezinta cheltuieli sociale conform art. 25 alin. (3) pct. 3 din Codul fiscal. Sunt neimpozabile, potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. 

Pot exista numai doua variante:

  • Cheltuieli deductibile integral daca sunt avantaje in natura impozabile (le acordati in alte ocazii decat cele mentionate mai sus);

sau

  • Cheltuieli sociale deductibile limitat, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii, conform art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Coul fiscal, daca sunt acordate ca parte a politicii sociale.

Potrivit art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei. Conform punctului 5 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in aplicarea prevederilor art. 142 lit. b) din Codul fiscal, partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.Astfel, daca societatea dumneavoastra acorda tichete cu ocaziile prevazute la art. 142 dar valoarea acestora depaseste 150 lei, se datoreaza contributii.
Potrivit art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale tichetele de masa, voucherele de vacanta, tichetele cadou si tichetele de cresa, acordate potrivit legii. Conform punctului 5 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul art. 142 lit. r) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou acordate potrivit legii, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
In concluzie, tichetele cadou acordate de ziua firmei sau ziua salariatului reprezinta tichete acordate cu alte ocazii decat cele prevazute la art. 76 alin. (4) lit.a). Pentru acestea nu se datoreaza contributii, dar sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit. Potrivit art.157 alin. (2) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 142.
Potrivit art. 2204 alin. (2) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca sumele prevazute la art. 142.
Astfel, daca oferiti tichete cu ocaziile prevazute la art. 76 alin. (4) lit.a) din Codul fiscal, numai pentru partea care depaseste 150 lei se retin contributii si impozit.

Daca oferiti tichete cu alte ocazii decat cele  prevazute la art. 76 alin. (4) lit.a) din Codul fiscal, ca parte a politicii sociale (daca sunt mentionate in contractul colectiv de munca sau regulamentul intern), retineti impozit si nu retineti contributii. Daca nu sunt oferite potrivit legii (ca parte a politicii sociale), vor fi avantaje de natura salariala impozitate normal (retineti impozit si contributii).

Sursa: infotva.ro

Data aparitiei: 10 aprilie 2019

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor