Speta: Sume incasate in plus

Speta: Sume incasate in plus

Dorim sa vedem cum se inchid sumele platite in plus de catre clienti, sume care nu mai pot fi restituite si care sunt mai vechi de 3 ani.

Potrivit prevedererilor din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, punctul 328, la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.

Putem spune ca reglementarea contabila ne avertizeaza ca, daca scadem din evidenta creante sau datorii prescrie, trebuie sa avem dovada ca am facut tot ce se poate pentru decontarea lor.

In ceea ce priveste sumele platite in plus de catre clienti mai vechi de 3 ani, societatea poate invoca prescriptia extinctiva pentru eliminarea creantelor incasate in plus din contabilitate in cazul in care nu vi s-a solicitat restituirea acestor sume de catre clienti.

Regula generala privind exigibilitatea TVA este ca aceasta intervine atunci cand se incaseaza un avans. In concluzie ar fi trebuit sa se colecteze TVA pentru aceasta creanta iar la sfarsitul exercitiului financiar cu ocazia inventarierii patrimoniului sa se trimita un extras de cont cu sumele din contabilitatea societatii catre acesti clienti. In cazul in care, nu s-a primit niciun raspuns se poate proceda la eliminarea acestor creante dupa termenul de 3 ani de la primirea creantelor respective.

Pe baza unui proces verbal, se poate realiza urmatoarea inregistrare contabila:
419 „Clienti-creditori” = 7588 „Alte venituri din exploatare”

Astfel, numai daca la inventariere nu s-au constatat ca lipsesc marfuri din stoc (s-a omis facturarea) si exista creante incasate in plus si ne incadram in termenul de prescriptie catre trebuie sa fie mai mult de 3 ani se poate proceda la eliminarea din evidenta a clientilor respectivi.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 02 martie 2017

Leave a Reply