Speta: Sponsorizare ONG

Speta: Sponsorizare ONG

In speta de azi, tinem cont de prevederile Legii nr. 32/1994, potrivit carora o persoana juridica poate sponsoriza doar ONG-uri din Romania pentru a putea beneficia de prevederile respectivei legi.

O persoana juridica doreste totusi sa sponsorizeze un ONG din Uniunea Europeana cu o suma in valuta si cu bunuri.

Stabilim astfel ce documente trebuie intocmite, care sunt implicatiile fiscale si care sunt inregistrarile contabile pentru fiecare caz in parte. De asemenea, vom vedea daca se va plati impozit pe profit pentru suma acordata drept sponsorizare si daca se va mai putea deduce TVA-ul pentru bunurile acordate.

In vederea efectuarii „sponsorizarii” dorite de dvs. atat in valuta, cat si in bunuri, sponsorizare care nu se incadreaza in categoria sponsorizarilor deductibile la calculul impozitului pe profit trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:

a) la sponsorizarea in valuta va trebui sa tineti cont de regimul platilor in valuta care se regasesc stipulate in prevederile Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr 4/2005 privind regimul valutar actualizat la zi si de prevederile Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului actualizata la zi  Articol contabil: 6582 = 5124   
Nu va recomandam sponsorizarea in valuta. Este mai indicat ca in loc de sponsorizare in valuta, sa procedati la acordarea de sponsorizare in bunuri pentru a nu incalca prevederile legale mentionate.

Sponsorizarea in bunuri      

Pentru livrarea acestor bunuri trebuie sa intocmiti aviz de expeditie pe care sa mentionati ca nu se factureaza si se sponsorizeaza confrom contract…:    

6582 = 2131 ( in cazul mijloacelor fixe)
6582 =   371 ( in cazul marfurilor )  
6582 =   303 ( in cazul obiectelor de inventar )     

Evaluarea bunurilor acordate in regim de sponsorizare se face in conformitate cu prevederile   punctului 2 de la cap 1 Dispozitii generale aferente Ordinului 994/1994 privind aprobarea instructiunilor pentru aplicarea Legii 32/1994 privind sponsorizarea  „2.Bunurile materiale care fac obiectul sponsorizarii sunt evaluate prin contractul de sponsorizare astfel:

a) la pretul de vanzare al sponsorului, exclusiv T.V.A., in cazul in care bunurile sunt produse de catre acesta;
b) la pretul de cumparare de pe piata, exclusiv T.V.A., in cazul in care bunurile sunt achizitionate in scopul sponsorizarii, fapt dovedit pe baza facturii sau a chitantei fiscale de cumparare ;”
                                                                                                   
Pentru aceste bunuri livrate va trebui sa colectati TVA:

6357 = 4428
4428 = 4427

Livrarea acestor bunuri se face pe baza de aviz de expeditie pe care mentionati ca nu se factureaza si numarul contractului de sponsorizare.

La ambele tipuri de sponsorizari trebuie sa aveti intocmit si semnat contract de sponsorizare in conformitate cu prevederile Ordinului 994/1994 privind aprobarea instructiunilor pentru aplicarea Legii 32/1994 privind sponsorizarea.

Totodata trebuie sa aveti in vedere ca atat TVA-ul aferent bunurilor, cat si valoarea bunurilor si a sumelor care intentionati sa le acordati/transferati sunt cheltuieli nedeductibile.

Sursa: contabilul.ro si portalcontabilitate.ro

Data aparitiei: 18 septembrie 2014

Leave a Reply