Speta: Societate in inactivitate – tratament amortizare

Speta: Societate in inactivitate – tratament amortizare

Dorim sa scoatem in evidenta procedura de inregistrare pentru amortizarea unei firme aflate in inactivitate in perioada noiembrie 2012 – iunie 2015 si care are in proprietate o constructie (declarata ulterior punct de lucru).

Pe parcursul inactivitatii nu s-a inregistrat amortizarea, iar din iulie 2015 a devenit si platitoare de impozit pe profit.

Din punct de vedere fiscal, conform pct. 702 din HG 44/2004, „pentru perioada in care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel putin pe o perioada de o luna, recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se efectueaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala”.

Astfel, pe perioada suspendarii activitatii, consideram ca aceasta nu a desfasurat niciun fel de activitate (chiar si daca este vorba despre o constructie declarata ulterior punct de lucru) si in consecinta nu se inregistreaza amortizarea mijloacelor fixe, activele sale nefiind folosite. In acest sens, potrivit art. 16 din legea 15/1994, mijloacele fixe ale societatii trebuie trecute in conservare pe durata suspendarii activitatii, caz in care societatea este scutita de la calculul amortizarii.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 04 noiembrie 2015

Leave a Reply