Speta: Serviciu de hosting furnizat de un nerezident

Speta: Serviciu de hosting furnizat de un nerezident

O firma doreste sa achizitoneze hosting pe un site, cu sediul in Irlanda, pentru gazduirea unei platforme online vandute de firma unui client din Romania.

Vom vedea care sunt implicatiile din punct de vedere fiscal (TVA, impozit nerezidenti) in situatiile detaliate mai jos:

– se primeste factura pe hosting pe numele firmei romane care va refactura clientului aceeasi suma cuTVA/fara impreuna cu o alta factura pentru alte servicii legate de hosting pe care le prestam aceeasi firma

– se primeste factura de hosting pe numele firmei romane si se factureaza clientului o suma fixa indiferent de factura din afara

– clientul primeste factura pe numele sau.

Firma din Romania va plati impozit pe nerezidenti? Va fi refacturat clientului?

Potrivit art. 7 pct 28 lit. b) din Codul fiscal termenul redeventa reprezinta orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele: brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software.Textul legal precizeaza ca nu se considera redeventa, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, fara alte modificari decat cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia. De asemenea, nu va fi considerata redeventa remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitia in intregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator.

Avand in vedere dispozitiile de mai sus si analiza efectuata asupra naturii serviciului furnizat de catre societatea nerezidenta consideram ca nu indeplineste conditia pentru a fi considerata redeventa ci va fi analizat din perspectiva art. 115 alin. (1) lit. k) potrivit caruia sunt impozabile in Romania veniturile din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori.

Avand in vedere faptul ca serviciul de gazduire nu este prestat in Romania consideram ca suma platita societatii irlandeze nu face obiectul impunerii in statul de sursa al venitului astfel ca platitorul roman nu va avea obligatii de retinere la sursa si de declarare. Prezenta certificatului de rezidenta fiscala nu este necesara in conditiile in care venitul realizat de nerezident nu face obiectul impunerii in Romania. In aceste conditii, indiferent de varianta aleasa pentru facturare veniturile realizate de catre societatea din Irlanda nu vor face obiectul vreunei retineri de impozit in Romania si nici a vreunei obligatii declarative.

Indiferent de varianta de lucru aleasa din punctul de vedere al TVA, avand in vedere natura serviciului acesta va fi impozabil in Romania prin aplicarea prevederilor art 133 alin. (2) din Codul fiscal potrivit carora locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Astfel, persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania este stabilita de art. 150. Alin. (2) al acestui articol stabileste ca taxa este datorata de orice persoana impozabila, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2). Art. 157 alin. (2) din Codul fiscal stabileste pentru situatiile prevazute la de art. 150 alin. (2) ca persoana impozabila va evidentia in decont taxa aferenta serviciilor achizitionate in beneficiul sau atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.

Asadar, in conformitate cu dispozitiile legale de mai sus serviciul va fi impozabil in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa care presupune efectuarea inregistrarii contabile 4426 = 4427 in timp se achizitia serviciului va presupune inregistrarea contabila 628 = 401.

Fiind o achizitie intracomunitara de bunuri operatiunea va face obiectul declararii in Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri 390 si va fi evidentiata in decontului lunar de TVA, declaratia 300, la randul 7 – Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd.5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa) si randul 20 – Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd.18 si 19, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa).

Utilizarea uneia dintre solutiile avute in vedere trebuie circumstantiata obligatiilor contractuale ce revin fiecareia dintre partile implicate. Asadar, daca se doreste si furnizorul de servicii strain permite este posibila refacturarea intregului pachet de servicii catre beneficiarul din Romania, societatea intermediara purtand raspunderea pentru furnizarea serviciului la nivelul solicitat de catre beneficiar. In schimb, daca societatea doar asigura consultanta in vederea identificarii furnizorului de servicii si transmiterea acestei informatii catre beneficiarul final atunci solutia corecta este de a reflecta operatiunea in mod corespunzator, facturand doar un serviciu de aceasta natura plasat in sfera TVA in Romania.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 30 septembrie 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor