Speta: Servici transport pe teritoriul Romaniei – Transportator din UE

Speta: Servici transport pe teritoriul Romaniei – Transportator din UE

In speta urmatoare, pentru transportul unor marfuri in interiorul tarii, se doreste folosirea unui transportator cu sediul in alta tara din UE. Acesta nu are reprezentant fiscal in Romania.

Stabilim astfel daca poate sa intocmeasca Invoice-ul doar in EURO (plata se va efectua in euro).

Vom vedea daca se poate considera TVA scutit cu drept de deducere (transportul este finalizat pe teritoriul Romaniei).

Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei pe valoare adaugata, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133 din Codul fiscal;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2) din Codul fiscal;

Asadar, una dintre conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru ca o operatiune sa fie impozabila in Romania din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata este ca locul prestarii serviciilor sa fie considerat a fi in Romania.  Daca o operatiune este impozabila in Romania acesteia i se aplica cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.

Locul prestarii serviciilor se determina conform prevederilor art. 133 din Codul fiscal, in functie de calitatea beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau persoana neimpozabila.

Ca regula generala, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor de transport bunuri catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Prin exceptie, conform prevederilor art. 133 alin. (7) lit. a) si alin. (8), pentru serviciile de transport de bunuri efectuate in Romania pentru o persoana impozabila nestabilita pe teritoriul Comunitatii, locul prestarii este considerat a fi in Romania daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania.

Serviciile de transport de bunuri efectuate in Romania sunt serviciile al caror punct de plecare si punct de sosire se afla pe teritoriul Romaniei, acestea fiind considerate efectiv utilizate si exploatate pe teritoriul Romaniei.

Pentru serviciile de transport de bunuri efectuate in afara Comunitatii, cand aceste servicii sunt prestate catre o persoana impozabila stabilita in Romania, locul prestarii se considera a fi in afara Comunitati, daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in afara Comunitatii. Serviciile de transport de bunuri efectuate in afara Comunitatii sunt serviciile de transport al carui punct de plecare si punct de sosire se afla in afara Comunitatii, acestea fiind considerate efectiv utilizate si exploatate in afara Comunitatii.

Regula generala se aplica atunci cand nu exista nicio exceptie care ar putea fi aplicabila.

Punctul 13 alin. (13) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscalstabileste ca serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscalsau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 144 indice 1 din Codul fiscal.

Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa. In situatia in care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania nu este inregistrat in scopuri de taxa, trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare pentru achizitii intracomunitare de servicii prevazute la art. 153 sau 1531 din Codul fiscal.

Potrivit art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153 indice 1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 125 indice 1  alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5).

Astfel, serviciile de transport national achizitionate de la un prestator persoana impozabila stabilita in alt stat membru sunt impozabile in Romania fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 144 indice 1 din Codul fiscal. Pentru aceste servicii societatea din Romania este obligata la plata TVA in conformitate cu prevederile art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, in situatia in care acestea sunt prestate catre sediul activitatii sale economice din Romania.

Operatiunile scutite de TVA cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii sunt prevazute la art. 143-144 indice 1 din Codul fiscal.

In situatia in care nicio scutire de TVA nu este aplicabila, in conformitate cu prevederile art.157 alin. (2) din Codul fiscal, societatea va  evidentia in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-147 indice 1, taxa pe valoare adaugata aferenta achizitiei. Serviciile se raporteaza in formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata” si in Formularul 390 intrucat prestatorul este stabiliti pe teritoriul Comunitatii.
Factura poate fi emisa in valuta.

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 05 decembrie 2014

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor