Speta: Retur achizitie intracomunitara

Speta: Retur achizitie intracomunitara

O societatea din Romania achizitioneaza din UE marfa. Din motive care tin de calitate slaba, beneficiarul decide sa returneze marfa. Partenerul extern va emite o Nota de credit pentru aceste produse care vor fi returnate, iar furnizorul se obliga sa plateasca si transportul.

Cum operam factura initiala si aceasta Nota de credit?
Care este cursul BNR la care operam acest Credit Note?
Ce document se emite pentru plata transportului suportat de furnizor?
Care este monografia contabila?

In cazul de fata se aplica prevederile OMFP 3417/2009 al ministrului finantelor publice pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata privind operatiunile pluripartite din Comunitate, legate de lucrari asupra bunurilor mobile corporale, si a Instructiunilor de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata privind retururile de bunuri in spatiul comunitar si tratamentul fiscal al reparatiilor efectuate in perioada de garantie si postgarantie.

In Anexa 2 a OMFP 3417/2009 se explica:

ART. 15

Cazul 5: Tratamentul fiscal din punctul de vedere al TVA, cu aplicarea măsurilor de simplificare
(1) Din perspectiva TVA se considera ca livrarea intracomunitara efectuata de A catre B si achizitia intracomunitara efectuata de B nu au avut loc, respectiv, in baza art. 138 lit. b) din Codul fiscal sau a echivalentului acestuia in legislatia altui stat membru, pentru respectiva livrare de bunuri baza de impozitare trebuie redusa in mod corespunzator. Daca anularea are loc in aceeasi declaratie recapitulativa si in acelasi decont de TVA, achizitia si livrarea intracomunitara nu se mentioneaza. In caz contrar, trebuie efectuata o corectie care se reflecta in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente perioadei fiscale in care se efectueaza corectia.

(2) Transportul sau expedierea de bunuri din statul membru 2 in statul membru 1 nu are implicatii din punctul de vedere al TVA. Furnizorul A nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru 2.
(…).”
Practic :

Cumparam marfa si inregistram taxarea inversa :
371 = 401 1.000 x 4,5 lei/euro (cursul BNR de la data receptiei) 4.500 lei
4426 = 4427 4.500 x 24% = 1.080 lei

Contractul se anuleaza, si atunci Nota de credit va anula inregistrarea initiala, deci se va utiliza acelasi curs valutar, inregistrarea initiala trebuind sa fie anulata fara implicatii ale diferentelor de curs valutar:
371 = 401 1.000 x 4,5 lei/euro (cursul BNR de la data receptiei) – 4.500 lei
4426 = 4427 4.500 x 24% = – 1.080 lei.

Dat fiind ca transportul este suportat de furnizor, dar se intelege ca noi primim factura de la transportator, atunci ii vom refactura acestuia transportul. Deci se intocmeste o factura de servicii :
4111 = 704 valoarea din factura transportatorului.

Sursa: contabilul.ro

Data aparitiei: 13 februarie 2015

Leave a Reply