Speta: Regularizare TVA

Vom stabili mai jos care este procedurea de regularizare a Taxei pe Valoarea Adaugata in situatia in care factura se emite cu TVA.
In situatia in care, initial, factura este emisa cu TVA colectata, dar ulterior, la momentul vamuirii, beneficiarul face cunoscut transportatorului intentia sa de a vamui marfurile importate, transportatorul are posibilitatea, dreptul, dar si obligatia fata de beneficiar de a regulariza (storna) factura emisa cu TVA si de a emite o noua factura prin aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere reglementat prin art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.
Din acest moment, transportatorul are certitudinea ca bunurile respective urmeaza a fi vamuite si poate emite o factura in regim de scutire cu drept de deducere. Astfel, este indreptatit sa corecteze factura emisa initial cand nu avea dovada ca bunurile vor fi vamuite. Corectarea facturii se efectueaza prin respectarea prevederilor art. 159 „Corectarea documentelor” alin.(1) lit. b). Astfel, la data solicitarii din partea beneficiarului, transportatorul emite o factura cu semnul minus pentru regularizarea facturii emise initial si o factura in negru pentru valoarea transportului, fara TVA. Aceasta factura trebuie prezentata de catre importator la biroul vamal pentru intocmirea fomalitatilor de punere in libera circulatie a bunurilor pe teritoriul Romaniei.
Transportatorul inscrie cele doua facturi emise in jurnalul pentru vanzari si raporteaza valoarea acestora prin decontul de TVA cod 300, dupa cum urmeaza:
- cu semnul minus, la randul 9 „Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%” , valoarea facturii de regularizare a facturii initiale prin care s-a colectat TVA;
- cu semnul plus, la randul 14 „Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 – 3” .Beneficiarul inscrie cele doua facturi primite in jurnalul pentru cumparari si raporteaza valoarea acestora la urmatoarele randuri din decontul de TVA:
- cu semnul minus, la randul 22 „Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25” , valoarea facturii de regularizare a facturii initiale primita de la transportator;
- cu semnul plus, la randul 22, valoarea declaratiei vamale de import care a inclus in baza de impozitare a TVA in vama si valoarea transportului de bunuri.De asemenea, fiecare din cei doi parteneri, depune o noua declaratie cod 394, cu semnul minus, pentru luna in care s-a emis factura cu TVA colectata.
Sursa: fiscalitatea.ro
Data aparitiei: 13 ianuarie 2015