Speta: Regularizare facturi

Speta: Regularizare facturi

Avem o societate neplatitoare de TVA care a platit un avans pentru un mijloc fix, iar cand a devenit platitoare de TVA a primit factura de stornare avans. La factura de storno se storneaza si TVA-ul deductibil chiar daca nu s-a dedus initial?

Factura de stornare a avansului s-a efectuat la data livrarii bunului care a coincis cu inregistrarea in scopuri de TVA a societatii.

La livrarea bunului, furnizorul a procedat corect efectuand regularizarea facturii emise initial, la data incasarii avansului ca fapt generator. Astfel, a respectat prevederile legale prin inscrierea, cu semnul minus, atat a bazei de impozitare a TVA, cat si a TVA aferenta. Aceasta regularizare trebuie efectuata de catre furnizorul/prestatorul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA, indiferent de faptul ca beneficiarul bunului/serviciului este sau nu este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania. Daca avansul s-a incasat partial, se aplica regimul de impozitare in vigoare la data livrarii bunurilor, aspect reglementat prin art. 134 alin. (5) din Codul fiscal In cazul schimbarii regimului de impozitare se va proceda la regularizare pentru a se aplica regimul de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri …… pentru cazurile prevazute la …..art. 134^2 alin. (2) lit. b), daca a fost incasat un avans pentru valoarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii, mai putin in cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul TVA la incasare pentru care se aplica regulile stabilite la art. 134^2 alin. (7) , art. 140 alin. (4) din Codul fiscal In cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru cazurile prevazute la art. 134^2 alin. (2), precum si in situatia prevazuta la alin. (3^1). Prin alin. (3^1) al art. 140 se reglementeaza in mod expres faptul ca In cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care este emisa o factura sau este incasat un avans, inainte de data livrarii/prestarii, pentru care se aplica cota in vigoare la data la care a fost emisa factura ori la data la care a fost incasat avansul.

Din punct de vedere contabil, succesiunea inregistrarilor contabil si fiscale este urmatoarea:

– plata avansului catre furnizor 3.000 lei, din care baza de impozitare TVA 2.419,35 lei si TVA 580,65 lei:

4093 = 5121 3.000,00 lei

Inregistrarea s-a efectuat conform extrasului de cont ca document justificativ. Cumparatorul nu a exercitat dreptul de deducere a sumei TVA deductibile in suma de 580,65 lei deoarece nu era persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA la momentul platii avansului.

– livrarea bunului de catre furnizor:

% = 404                     8.000,00 lei
2131                             6.451,62 lei
4426                            1.548,38 lei

La data achizitiei, cumparatorul exercita dreptul de deducere a sumei TVA de 1.548,38 lei deoarece este persoana impozabila inregistrata TVA la data receptiei bunurilor. Concomitent cu factura de livrare a bunului, cumparatorul primeste factura de regularizare a avansului (factura de stornare pe care nu o evidentiaza in jurnalul pentru cumparari deoarece, asa cum ati precizat si dvs., cumparatorul nu a exercitat dreptul de deducere la momentul platii avansului.

– stingerea avansului achitat:

404 = 4093 3.000,00 lei

Sursa: fiscalitatea.ro

Data aparitiei: 21 august 2015

Leave a Reply

http://pbsi.fbs.unm.ac.id/wp-content/agen/ slot gacor